Vylepšenie vášho pracovného priestoru: Ako rolety môžu zlepšiť produktivitu

Kopia sa vám pracovné povinnosti a máte pocit, že nestíhate? Možno za to môže vaše pracovné prostredie. Ako si ho prispôsobiť tak, aby podporovalo psychickú pohodu a produktivitu? Rolety vám pomôžu zvládnuť viac úloh za kratší čas, aby ste mali viac priestoru venovať sa rodine a záľubám. 

Vytvorte si v pracovni optimálne svetelné podmienky

Vhodné svetelné podmienky sú základom pre psychickú pohodu a pracovný výkon. Prirodzené aj umelé osvetlenie by nás nemalo príliš oslňovať (nemalo by nám svietiť do očí), malo by prúdiť spredu a zľava, prípadne zhora tak, aby ste si pri práci netienili. Na pracovisku by nemali byť ostré rozhrania medzi svetlom a tieňom, striedanie pohľadu do príliš presvetleného a príliš tmavého priestoru spôsobuje únavu

Intenzitu denného svetla prispôsobte vašej práci. Inú intenzitu svetla potrebujete pri práci na počítači, inú pri čítaní a pri jemnej manuálnej práci. 

Pozor na prílišné tienenie. Najmä v lete by sme všetci najradšej utiekli do tmavej jaskyne, no pritmavý interiér spôsobuje ospalosť, telo si tmu preloží ako čas na spánok. 

 

Rolety v pracovni

Interiérové rolety sú na vytvorenie vhodných svetelných podmienok ideálne. Všetky modely sú k dispozícii s látkami s rôznou priepustnosťou svetla. Ak vás pri práci väčšiu časť dňa oslňuje ostré slnko, zvoľte rolety s väčším zatemnením. Ak radšej pracujete podvečer a bojujete s nízkym zapadajúcim slnkom, oceníte plisé rolety, ktoré je možné posúvať v oboch smeroch. Rolety deň a noc tvoria pásy sieťoviny a nepriehľadnej látky, ich vzájomným prekrývaním môžete plynulo regulovať množstvo svetla v pracovni. 

Je váš pracovný kútik v obývačke alebo potrebujete do kancelárie vniesť útulný prvok? Rímske rolety poskladané do mäkkých úhľadných pásov perfektným riešením. 

Ak vás nenadchli vertikálne žalúzie, japonské steny budete milovať. Sú vhodné do moderných kancelárii s veľkými presklenými plochami. Vďaka systému s viacerými koľajnicami je možné ľubovoľne ich posúvať, vrstviť a meniť množstvo svetla v pracovni. 

Uhol 14

Vhodné farby do pracovne

S prírodnými farbami, drevom a neutrálnymi farbami nič nepokazíte. Pôsobia pokojne, teplo a útulne. Ak pre zvýšenie produktivity chcete siahnuť napríklad po energickej oranžovej, spomaľte. Teplé výrazné farby môžu dlhodobo spôsobovať stres a napätie, čo vám pri práci rozhodne nepomôže. 

Štúdie hovoria, že do priestoru, kde trávite väčšinu pracovného dňa je vhodná modrá farba. Znižuje stres, podporuje koncentráciu a upokojuje. Je ideálna tam, kde sa pri práci potrebujete sústrediť. 

Pracujete v oblasti marketingu, dizajnu alebo v kreatívnom odvetví? Stavte na zelenú. Odtiene zelenej odporujú predstavivosť a kreativitu. 

Snímek obrazovky 2024-09-06 v 12.04.00

Nekonečné farebné možnosti roliet

Máloktorý tieniaci prvok ponúka také farebné možnosti ako rolety. Jemné pastelové farby, florálne motívy, dizajnové kúsky od popredných svetových návrhárov. To všetko si môžete dopriať vo svojej pracovni. Využite psychológiu farieb alebo sa riaďte vlastným vkusom  tak, aby sa vám priestor pracovne jednoducho páčil. 

 

Ďalšie faktory, ktoré pôsobia na produktivitu

Vhodná teplota

Pri sedavej administratívnej práci je optimálna teplota v miestnosti 20 - 24 ℃. Ak vaša práca zahŕňa aj ľahkú manuálnu prácu napríklad v krajčírskej dielni alebo v laboratóriu, ideálna teplota sa pohybuje na úrovni 18 - 21 ℃. Ak v pracovni bojujete s prehrievaním, vhodné tienenie pomôže udržať optimálnu teplotu. 

Dostatok čerstvého vzduchu

Ak sa cítite ospalý a neproduktívny, vyvetrajte. Čím viac ľudí sa v priestore nachádza, tým častejšie by ste mali vetrať. Často by ste mali vetrať aj vtedy, ak je vaša pracovňa priestorovo úsporná. 

 

M06_42-3684_D01

Využite rolety vo svoj prospech a vytvorte si prostredie, v ktorom sa budete cítiť zdravo a produktívne. Obráťte sa na našich špecialistov pre interiéry v Žiline, Košiciach a v Bratislave. Váš priestor, vaša voľba.