Údržba a čistenie plisé roliet: udržujte ich v dokonalom stave

Plisé rolety sú čoraz viac v kurze. Mechanizmus so skladanou látkou umožňuje tieniť v ktorejkoľvek časti okna a plne sa prispôsobí vašim potrebám. Plisé rolety sú ideálne aj na tienenie okien neštandardných tvarov, ako je trojuholník alebo kruh. Nielen, že fantasticky vyzerajú, ich údržba je celkom jednoduchá. Profily a technické časti sú bezúdržbové. S výnimkou zatemňujúcich roliet je možné väčšinu látok čistiť na mokro. Ako postupovať, aby vaše plisé rolety vždy vyzerali bezchybne?

Snímek obrazovky 2024-06-27 v 12.02.04

Čistenie plisé roliet na mokro

Ešte predtým, ako sa pustíte do mokrého čistenia, overte si, či je látka na takéto čistenie vhodná. Ak je možné látku čistiť na mokro, postupujte podľa tohto návodu:

 

Postup:

  1. Stiahnite plisé roletu do jedného bloku.
  2. Vyberte plisé z držiakov. 
  3. Položte blok rolety do vane s vlažnou vodou (teplota 30 ℃) a pridajte prací prášok na jemné tkaniny. 
  4. Po 15 minútach namáčania plisé roletu rozložte a nechajte odtiecť vodu zo záhybov.
  5. Roletu umyte jej jemným pohybovaním. 
  6. Zdvihnite roletu za profil a dôkladne ju z oboch strán osprchujte. 
  7. Roletu opäť stiahnite do jedného bloku a dobre povytláčajte vodu. 
  8. Vo vlhkom, uzavretom stave zaveste roletu na držiaky. 
  9. V stiahnutom bloku ju nechajte vyschnúť minimálne 12 hodín. Počas schnutia roletu niekoľkokrát otvorte a opäť zavrite. Nežehlite, plisovanie rolety je celkom trvácne. 

Obrázek1

Venujte prosím pozornosť: 

  • Pri elektrických a kľukových systémov sa vyvarujte kontaktu mechanických častí s vodou alebo roztokom pracieho prášku. 
  • Pri nedostatočnom vetraní sa môže tvoriť kondenzačná voda. 

 

Čistenie zatemňujúcich plisé roliet

Zatemňujúce látky nie sú vhodné na mokré čistenie. Prach opatrne odstráňte mäkkou kefou, pri silnom znečistení môžete látku vyčistiť vlhkou handričkou (nesmie z nej kvapkať voda). Vyhnite sa silnému treniu. Môžete použiť aj prípravok na pranie jemných materiálov. 

Snímek obrazovky 2024-06-27 v 12.06.11

Pri dodržaní postupov čistenia budú vaše plisé rolety vyzerať dlho ako nové. Ak máte menšie deti, domácich miláčikov alebo z rôznych dôvodov predpokladáte, že sa roleta môže zašpiniť, informujte o tom našich špecialistov. Odporučia vám vhodný typ látky presne pre vaše potreby. 

Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave a vyberte si tienenie, ktoré naplní vaše očakávania. Váš priestor, vaša voľba.