Stavba pergoly a legislatíva: aké sú vaše zákonné povinnosti?

Moderné pergoly sa čoraz viac objavujú v slovenských záhradách. Už to nie sú len jednoduché prístrešky, ale technicky prepracované celky s takmer celoročným využitím. Aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam počas montáže, pozreli sme sa na to, aké zákonné povinnosti by ste mali splniť a ako sa na pergolu pozerá stavebný zákon.

Je pergola vôbec stavba?

Stavebný zákon nie je pri pergole jednoznačný. Podľa definície, čo je stavba (§ 43 zákona č. 50/1976 Zb. z.) môžeme polemizovať, či je pergola pevne spojená so zemou. Kotvenie zemnými skrutkami sa za pevné spojenie nepovažuje. Ak bude pergola tieniť terasu, ktorá má pevný základ, v tom prípade môže byť pergola považovaná za stavbu. 

Snímek obrazovky 2024-08-30 v 9.59.46

Ohlásenie drobnej stavby alebo stavebné povolenie

Ak máte jasno v tom, vaša pergola spĺňa parametre stavby, komunikácii so stavebným úradom sa nevyhnete. Zákon hovorí, že drobnú stavbu stačí úradu ohlásiť. Drobná stavba je definovaná v zákone (§ 135b, ods. 7, 8 a 9), v prípade pergol je však dôležitá podmienka, že jej plocha nepresahuje 25 m² a výšku 5 m. 

Ak spĺňate podmienky, stavbu pergoly postačí stavebnému úradu ohlásiť. K ohláseniu budete potrebovať:

  • list vlastníctva
  • jednoduchý technický popis 
  • situačný nákres 

Pri veľkorysých pergolách s plochou viac ako 25 m² a pri komerčne využívaných pergolách je potrebné požiadať o stavebné povolenie. 

Snímek obrazovky 2024-08-30 v 10.01.56

 

Pergola na terase bytového domu

Ak chcete pergolu využiť na terase bytového domu, požiadajte o stanovisko aj správcu budovy. Ten môže mať výhrady k použitým materiálom a farebnosti, aby nedošlo k narušeniu celkového vizuálu budovy. 

 

Viaceré zdroje uvádzajú, že na stavbu pergoly nie je potrebné ani ohlásenie. Na stavebnom úrade sme dostali neoficiálne odporúčanie, že je vhodné pergolu ohlásiť, no za neohlásenie ľudí nijako nešikanujú. 

 

Naše odporúčanie: 

Vždy sa o podmienkach informujte na konkrétnom stavebnom úrade. Vy pravdepodobne najlepšie poznáte pomery vo vašej obci a susedské vzťahy. Ohlásenie drobnej stavby nie je zvlášť náročný proces, v prípade „prajných” susedov a striktných úradníkov je vždy lepšie mať záležitosti aj papierovo v poradku. 

 

Vo vašej záhrade si zaslúžite to najlepšie. Navštívte naše showroomy v Žiline, Bratislave a v Košiciach a vyberte si z ponuky renomovaných výrobcov pergol a tienenia. Váš priestor, vaša voľba.