Rady odborníkov: všetko, čo by ste mali zvážiť pri výbere pergoly

Pergoly a rôzne zastrešenia terasy sa tešia čoraz väčšej obľube. V minulosti zákazníci volili skôr pergoly s posuvnou látkovou strechou, aktuálnym trendom sú bioklimatické pergoly s lamelovou strechou. Po finančnej stránke je pergola náročnejšia, no vyvažuje to pohodlím, ktoré obyvateľom domu poskytuje. Aby to tak bolo, je nutné ešte pred samotnou kúpou zvážiť pomer cena/výkon a vybrať si riešenie, ktoré bude slúžiť dlhé roky. 

Na trhu nájdete desiatky pergol od tých najlacnejších po tie, ktoré stoja ako dobré auto. Jedno majú spoločné. Ich predajcovia vám povedia, že tá ich pergola je tá najlepšia. Veď kto by sa pochválil, že v skutočnosti predáva šmejd? V tomto článku vám nebudeme predstavovať výhody konkrétneho typu pergoly, ani vás nebudeme presviedčať, aby ste nakúpili u nás. Ukážeme vám, čo si pri kúpe všímať, aby ste nakoniec neboli sklamaní.

Z akého materiálu je pergola vyrobená?

Tak, ako pri všetkých vonkajších prvkoch, aj tu platí, že najlepší materiál je hliník. Oproti oceli je až o tretinu ľahší (1 cm³ hliníka váži 2,75 g, 1 cm³ ocele váži 7,85 g), vďaka čomu je možné vyrobiť aj robustnejšie konštrukcie s prijateľnou záťažou pre terasu. Hliník na vzduchu reaguje s kyslíkom a vytvára vrstvu oxidu hlinitého, ktorý zabraňuje vzniku korózie. Pri prudkých zmenách teploty sa nedeformuje, takže jednotlivé diely presne sedia v zime aj v lete. Ak zmýšľate ekologicky, oceníte, že hliník je možné takmer donekonečna recyklovať bez toho, aby sa zmenili jeho vlastnosti.  

  • Zvýšte pozornosť: 

Uistite sa, že z hliníka sú vyrobené všetky podstatné komponenty. Niektorí výrobcovia majú v ponuke pergoly z hliníkových profilov a nerezových či oceľových komponentov. Tu hrozí riziko korózie. 

  • Tip pre vás: 

V našej ponuke nájdete hliníkové pergoly prémiových značiek, ktoré sú vyrábané na mieru. O ich kvalite svedčí aj záruka od 5 do 10 rokov podľa konkrétneho modelu. 

Snímek obrazovky 2024-09-25 v 16.19.22

Ako vyzerajú vystavené vzorky?

Nájdite si čas a pozrite sa, ako vyzerá vystavený model v showroome. Zamerajte sa na to, ako jednotlivé diely k sebe priliehajú, ako je pergola poskladaná, či sú pri spojoch nepresnosti. Ak má predajca pergolu vystavenú vonku, všimnite, či a kde sú stopy po pretekajúcej vode, prípadnú hrdzu. Nedajte na reči, že to je len tak. Každý predajca sa snaží ukázať to najlepšie z ponuky a ak vás vzorka neohúri, nebude to ani hviezda vašej terasy.  

  • Zvýšte pozornosť: 

Navštívte showroom po daždi a požiadajte predajcu, aby otočil lamely alebo stiahol strechu. Uvidíte, ako sa bude správať voda stekajúca z lamiel alebo látkovej strechy. Vo väčšine prípadov steká dolu na terasu a zmáča záhradný nábytok. 

  • Tip pre vás: 

Bioklimatické pergoly Renson majú prispôsobený tvar lamiel a jemné spádovanie. Pri pootočení lamiel po daždi voda odchádza cez odvodňovacie žľaby preč z konštrukcie. Ostrý uhol zámku lamely ešte viac znižuje riziko kvapkania vody

viz_View02_Postnoc

Akú záruku výrobca na pergolu poskytuje?

Dĺžka záruky vám o kvalite čo to napovie ešte pred tým, ako pergolu uvidíte na vlastné oči. Pýtajte sa, na čo všetko sa záruka vzťahuje, aké sú výluky a podmienky. 

  • Zvýšte pozornosť: 

Ak je záruka na pergolu dva roky, buďte ostražití. Je na mieste zamyslieť sa, prečo výrobca poskytuje takú krátku záruku a kde je zádrheľ. 

  • Tip pre vás: 

Naše prémiové pergoly z kategórie TOP majú záruku až 10 rokov, ostatné pergoly 7 alebo 5 rokov v závislosti od konkrétneho modelu. Základný rad rad pergol má mať najmenšiu záruku 5 rokov, je to minimálna doba, počas ktorej pergola spoľahlivo funguje. Po čase zrejme bude vyžadovať jemné údržbu a ladenie, ale určite nie výmenu. Zo skúseností vieme, že pergoly v skutočnosti vydržia ďaleko viac. 

 

Akému počasiu pergola odolá?

Už aj na Slovensku sú časté extrémne prejavy počasia. Je na mieste pýtať sa, čo všetko pergola vydrží. Naše bioklimatické pergoly vydržia aj snehovú pokrývku, no nie je to štandard u všetkých bioklimatických pergol. Väčšina výrobcov pri snežení odporúča otočiť lamely do vertikálnej polohy. Oveľa väčší strašiak je prudký vietor, nie je možné sa pred ním chrániť. Odolnosť voči vetru sa udáva v stupňoch Beauforta alebo normy STN. 

  • Zvýšte pozornosť: 

Odolnosť pergoly voči extrémnemu počasiu patrí medzi základné informácie, ktoré by ste ako zákazník mali mať. Nebojte sa opýtať, čo jednotlivé stupne odolnosti znamenajú. 

  • Tip pre vás: 

Naša najodolnejšia pergola Camargue odolá vetru so stupňom 12 Beaufortovej stupnice, čo je sila orkánu s ničivými účinkami, a záťaž až 200 kg/m² bez toho, aby došlo k deformácii konštrukcie. 

  • Extra tip: 

Vedeli ste, že nie je jedno, či pergolu montujeme na terasu rodinného domu, alebo na strechu výškovej budovy? Vo väčšej výške nad zemským povrchom viac fúka a túto informáciu zadávame už do výroby. 

Téme odolnosti pergol sa podrobnejšie venujeme v článku Sú pergoly a vonkajšie tienenie bezpečné?

Má pergola možnosť montáže bočných prvkov?

Bočné prvkyscreenové rolety, posuvné panely, závesy, čokoľvek, čo vás ochráni pred chladom, vetrom, ostrým slnkom a zvýši pocit pohody na terase za každého počasia. Nie všetky modely sú na montáž bočných prvkov prispôsobené. Ak chcete priestor pod pergolou premeniť na zimnú záhradu, pýtajte sa, či je možné vybaviť ju bočnými prvkami a koľko ich na pergolu môžete umiestniť. 

  • Tip pre vás: 

Prémiovú pergolu Camargue je možné vybaviť až dvoma bočnými prvkami bez toho, aby čokoľvek vytŕčalo. Skombinujte napríklad sklené panely so screenovou roletou a chráňte sa pred studeným vetrom i ostrým slnkom. 

Snímek obrazovky 2024-09-25 v 16.16.06

Ako bude prebiehať montáž pergoly?

Ak sa kvôli novej pergole pôjdete inšpirovať k priateľom, všímajte si spôsob, ako je pergola namontovaná. Pýtajte sa, ako montáž prebiehala, kde končil obalový materiál, ako sa montážny tím správal a či prišiel v dohodnutom termíne. A samozrejme si všimnite detaily ako pri vystavenej vzorke v showroome.

  • Zvýšte pozornosť: 

Pozrite sa, či je pergola namontovaná priamo na podlahe terasy. Viacero dodávateľov si takto uľahčuje montáž, no vám to v konečnom dôsledku prinesie značné ťažkosti. Dobré pergoly majú systém na odvod vody, ktorá v prípade neodbornej montáže končí na podlahe terasy. Počas dažďa na vás síce neprší, ale pod nohami máte mokro. 

  • Tip pre vás: 

Správny postup montáže je kotvenie o zemné skrutky alebo betónové pätky pod podlahou. Ak je vaša terasa ešte len v štádiu plánovania, urobte si prípravu ešte pred položením podlahy. Ak prípravu na pergolu nemáte, je lepšie časť pod nosnými profilmi rozobrať a po ukotvení zase uložiť, aby voda z pergoly odchádzala mimo terasu. 

 

Praktické detaily silných značiek

Odporúčame vyberať si pergolu od silných medzinárodných značiek. Majú za sebou roky výroby a viaceré patentované vylepšenia, ktoré oceníte. Tu patria napríklad mriežky v rúrkach na odvod vody, ktoré zabránia padajúcim listom, aby ich upchali, naklápanie látkovej strechy pre lepší odvod vody zo strechy a ďalšie. Pergoly sú testované na odvod dažďovej vody a podľa plochy výrobca prispôsobuje aj počet zvodov. 

Dobré pergoly majú LED osvetlenie, infražiariče a dokonca zvukový systém, všetko diskrétne integrované, bez trčiacich káblov. 

  • Zvýšte pozornosť: 

Pýtajte sa predajcu, aký nápor vody pergola zvládne, ako je riešený odvod vody a či je možné pergolu osvetliť. To všetko sú drobnosti, ktoré prispievajú k pohode na terase. 

  • Tip pre vás: 

Pergola Algarve bola testovaná na dážď s výdatnosťou medzi 120 l/m²/h a 150 l/m²/h po dobu dvoch minút. Podľa štatistík sa takýto lejak v Belgicku vyskytne raz za 10 rokov. 

  • Extra tip: 

Pravidelne prinášame zvýhodnené ponuky na pergoly a príslušenstvo. Sledujte náš web a sociálne siete a doprajte si ešte lepšie vybavenú pergolu. 

Snímek obrazovky 2024-09-25 v 16.14.14

Už ste sa rozhodli, ktorá pergola bude zdobiť vaš terasu? Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave a poraďte sa so špecialistami na tieniacu techniku.