Odborníci radia: ako si vybrať markízu?

Markíz je na trhu neúrekom a hoci sa zdá, že sú všetky rovnaké, existujú rozdiely, na ktoré by ste sa pri kúpe mali zamerať, aby ste s tienením boli spokojní dlhodobo. Každý predajca vám povie, že markíza v jeho ponuke je tá najlepšia. Nikto vám nepovie, že za super výhodnou cenou sa skrýva šmejd. 

Pri výbere markízy venujte pozornosť detailom a nebojte sa opýtať na všetko, čo vás zaujíma. 

Nezáleží na tom, či chcete markízu ma menší balkón alebo veľkú terasu, zaslúžite si, aby ste za svoje peniaze dostali to najlepšie. Na čo sa pri výbere markízy oplatí zamerať?

Konštrukcia markízy

Ideálny materiál pre vonkajšie tienenie je hliník. V zemskej kôre je po kyslíku a kremíku tretí najdostupnejší prvok. Hliník sa ani pri veľkých teplotných výkyvoch nedeformuje, je možné ho donekonečna recyklovať bez toho, aby sa zmenili jeho vlastnosti. V porovnaní s oceľou je až o dve tretiny ľahší (1 cm³ hliníka váži 2,75 g, 1 cm³ ocele váži 7,85 g), čo umožňuje vyrobiť masívnu konštrukciu aj tam, kde je hmotnosť naozaj dôležitá. Na vzduchu hliník reaguje s kyslíkom a vytvára oxid hlinitý, ktorý ho chráni pred koróziou. To znamená dlhšiu životnosť a ľahkú údržbu. 

Markízy patria k tieniacim prvkom s najmenšou odolnosťou voči vetru. Čím je konštrukcia subtílnejšia, tým menšiemu vetru markíza odolá. Vždy sa pýtajte, pri akom vetre je potrebné markízu stiahnuť. 

  • Zvýšte pozornosť:

Majte vždy jasno, z akého materiálu je konštrukcia a jej časti vyrobená. Pýtajte sa, či sú hliníkové všetky časti, prípadne čo sa skrýva za formulkou „vysoko kvalitný materiál”. Pri lacnejších markízach sa totiž môžete stretnúť s tým, že hliníkové sú len niektoré časti. Tie budú skôr či neskôr hrdzavieť. 

  • Tip pre vás: 

V našej ponuke máme len hliníkové markízy, ktoré majú záruku od dvoch do piatich rokov podľa konkrétneho modelu. 

148-20_markiza-scrigno

Látka markízy

Dobrí výrobcovia si na látkach dajú záležať a nie je to len o vzore a o tom, či markíza preprší. Lepšie látky majú vyššiu gramáž, špeciálnu povrchovú úpravu a spôsob tkania, ktorý látku chráni pred plesňami a nečistotami. Najčastejšie používané látky sú akryl a polyester. Akryl je farebne stály a nepremokavý. Polyester je tiež nepremokavý, ponúka žiarivejšie farby a vyberajú si ho zákazníci, ktorí požadujú žiarivé farby aj za cenu, že látku po čase vymenia. Špeciálnym typom je látka Lumera s tenším vláknom a hladším povrchom, vďaka čomu sa na látke zachytáva menej nečistôt. 

  • Zvýšte pozornosť:

Popri výbere farby látky venujte pozornosť jej materiálu. Pýtajte sa na jednotlivé typy a výber prispôsobte očakávaniam a prostrediu, v ktorom bude markíza namontovaná. Chcete, aby vás markíza ochránila aj pred jemným dažďom? Je v okolí vašej terasy veľa stromov alebo zvýšená prašnosť? Dobrý predajca vám odporučí typ látky špeciálne pre vás. 

  • Tip pre vás: 

Ak chcete markízu využívať aj v daždi, vyberajte markízu s podlepenými švami. V opačnom prípade bude cez ne kvapkať voda. 

Dôležitý predný volán markízy

Na trhu existujú markízy bez výsuvného volánu, s pevným volánom a s výsuvným volánom. Nie je to len estetická záležitosť. Ak je vaša terasa orientovaná na západ, určite výsuvný volán zvážte. Modely s výsuvným volánom majú prispôsobenú konštrukciu tak, aby ramená udržali hmotnosť hriadeľa v prednom profile.

  • Zvýšte pozornosť:

Niektorí výrobcovia absenciu výsuvného volánu riešia odporúčaním väčšieho sklonu markízy. Myslite na to, aby v celom priestore bola dostatočná výška a pohyb bude komfortný aj keď vám príde na návštevu rodina basketbalistov. 

  • Tip pre vás: 

Markízy v našej ponuke majú výsuvný volán s maximálnou výškou 150 až 190 cm podľa konkrétneho modelu. Okrem ochrany pred nízkym zapadajúcim slnkom vám zabezpečia súkromie, keď ho budete potrebovať. 

136-7_markiza-klasik

Praktické detaily prémiových markíz

Lepšie markízy majú integrované osvetlenie v ramenách, na spodnej časti boxu pri stene alebo priamo v prednom profile. Ak chcete využívať markízu aj večer, určite sa oplatí do neho investovať. Iste, vždy je možnosť vybaviť terasu doplnkovým osvetlením alebo na markízu nalepiť LED pásik. No s integrovaným osvetlením priamo v markíze ušetríte čas, peniaze a samozrejme sa naň vzťahuje záruka. 

Čo sa týka bezpečnosti, pri motorizovaných markízach investujte do kvalitného otrasového senzoru. Ak zaznamená otrasy vplyvom vetra, zabezpečí stiahnutie markízy, aby nedošlo k jej poškodeniu. Lacný veterný senzor s vrtuľkou nemusí zaznamenať vietor z konkrétneho uhla a ochrana nemusí byť dostatočná. 

  • Zvýšte pozornosť:

Nie všetky modely majú možnosť integrovaného osvetlenia. Ak nad ním uvažujete, zadajte túto požiadavku už pri vypracovaní cenovej ponuky. 

  • Tip pre vás: 

Markízy z kategórie TOP sú určené pre náročného zákazníka. Sú vybavené osvetlením a ďalšími praktickými detailami. Navyše, markízy značky HELLA v tejto kategórii majú záruku až 5 rokov. 

238_markiza-pan.png

Cena montáže

Pri montáži markízy je nutné prekonať vrstvu izolácie a markízu pevne ukotviť. Pri montáži sa používajú závitové tyče a pri neodbornej montáži vznikajú tepelné mosty s následným rizikom vzniku plesní v interiéri. Aj keď ste zdatný domáci majster, montáž radšej zverte do rúk montážnemu tímu, ktorý má skúsenosti a vyladené postupy tak, aby montáž prebehla rýchlo a kvalitne. 

  • Zvýšte pozornosť:

Zvýšte pozornosť pri ponukách, kde si montáž zabezpečujete vo vlastnej réžii alebo vtedy, ak má firma výrazne nižšiu cenu ako konkurencia. Montáž markízy je zásah do izolácie fasády a každá chyba sa časom prejaví. 

  • Tip pre vás: 

Našim zákazníkom ponúkame kotvenie markízy s prerušením tepelných mostov. Toto riešenie je finančne náročnejšie, no výhody ďaleko prevyšujú jednorazové náklady. 



Ak na vašu markízu nemáte vysoké nároky a preferujete lacnejšie riešenie, je to v poriadku. Avšak je dôležité, aby ste mali úplné informácie o tom, čo za svoje peniaze dostanete. Pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma a žiadajte jasné odpovede. Príďte sa poradiť k skutočným odborníkom na tienenie. Nájdete nás v Žiline, Košiciach a v Bratislave, alebo nás pohodlne kontaktujte online.