Moderné architektonické trendy a vplyv na výber tienenia

Súčasná populácia trávi v interiéri 80 - 95 % času. Z kancelárie sa presúvame do nákupného centra a následne domov. Ešte aj pohyb v rámci zdravého životného štýlu prebieha skôr v interiéri fitnescentra. Celkový súčet pobytu v exteriéri je skôr v minútach. Výsledkom takéhoto životného štýlu je nedostatok denného svetla.  

Prirodzené denné svetlo má vplyv na naše fyzické ale aj duševné zdravie a produkciu vitamínu D. Nedostatok narúša cirkadiánny rytmus, spôsobuje nespavosť, únavu, poruchy metabolizmu, imunity a zmeny nálady. Ideálny stav je, keď sa prebúdzame do denného svetla a spíme v tme. Tma je najmä v mestských oblastiach problém kvôli verejnému osvetleniu. Na túto situáciu reaguje moderná architektúra a dizajn. 

Biofilná architektúra a dizajn

Architektonický trend budúcnosti sa volá biofília. Prejavuje sa nielen v architektúre, ale aj v dizajne ako takom. Zámerom biofilnej architektúry je spojenie s prírodou a čo najväčšie priblíženie sa k nej. 

Charakteristickými črtami biofilnej architektúry sú: dostatok prirodzeného svetla, kontakt s okolitým prostredím a prírodou, živé rastliny v priestore, prírodné materiály, otvorené prúdenie vzduchu, prírodné farby a textúry a prítomnosť vody v interiéri. 

 

Veľké presklené plochy však priniesli ťažkosti s prehrievaním a prácou so zobrazovacími zariadeniami v interiéri. Biofilná architektúra logicky ovplyvnila aj výber tieniacej techniky a trendy v tejto oblasti. Zvýšenému dopytu sa tešia pergoly, vonkajšie screenové rolety a interiérové tienenie z prírodných materiálov. 

Pergoly na terasách

Pergoly dnes plnia funkciu vonkajšej obývačky, akýsi medzistupeň medzi interiérom a exteriérom. Zabudnite na jednoduché prístrešky. Moderné pergoly sú prepracované systémy, ktoré nepoznajú limit v podobe nepriaznivého počasia. 

Základným prvkom je strecha. Pergoly s posuvnou látkovou strechou chránia pred slnkom a dažďom. Ak sa chcete slniť alebo si vychutnať pohľad na hviezdnu oblohu, strechu jednoducho stiahnete. 

Bioklimatická pergola s naklápacími lamelami na reguláciu svetla využíva otočné lamely. V uzavretom stave lamely chránia pred slnkom, dažďom, ale aj snehom. V pootvorenom stave sú lamely schopné tieniť, zároveň však podporujú prirodzené prúdenie vzduchu, čím dochádza k ochladzovaniu priestoru terasy

Naozajstnú pridanú hodnotu však pergole dodávajú bočné prvky. Presklené panely umožňujú dokonalý kontakt s okolitou záhradou, zároveň však chránia pred studeným vetrom. Je to, ako keby ste sedeli vo svojej privátnej bubline. Screenové rolety vás ochránia pred páliacim slnkom, no sú celkom priedušné a vy pocítite jemný letný vánok a vôňu kvitnúcich kvetov. Pri tých najlepších pergolách môžete kombinovať viac bočných prvkov a priestor terasy si úplne prispôsobiť. 

Inteligentné motorické ovládanie, integrované LED osvetlenie, decentne ukryté infražiariče a dokonca zvukový systém poskytujú maximálny komfort v spojení s pobytom na čerstvom vzduchu. 

Na trhu je veľa pergol, od tých jednoduchších po luxusné, a je ťažké zorientovať sa v ponukách. Pripravili sme pre vás praktický prehľad, čo by ste si pri výbere pergoly mali všimnúť. (link na tento článok: https://docs.google.com/document/d/14JJiJHHisv9KjMG-sfelq7S7BK7F76fZ7NjtXCQ8NU0/edit?usp=sharing)

Screenshot 2024-06-25 at 10.42.08

 

Biofilná architektúra má vplyv aj na vybavenie terasy. Exteriérové kuchynešpičkovo vybavené, prispôsobené príprave jedla vonku a prinášajú rovnaký komfort, ako klasické interiérové kuchyne. Rozmerovo môžu byť minimalistické, ideálne na občasné varenie vo dvojici, alebo veľkorysé pre veľké rodiny a spoločensky zameraných ľudí.   

 

Screenshot 2024-06-25 at 10.43.59

Screenové rolety

Screenové rolety pomaly vytláčajú vonkajšie žalúzie. Sú ideálne na tienenie veľkých presklených plôch, no čoraz častejšie ich volia zákazníci aj na okná bežných rozmerov. Poskytujú vysokú ochranu pred prehrievaním interiéru a prenikaním ostrého slnka, zároveň však zanechávajú interiér dostatočne presvetlený bez nutnosti využívať umelé zdroje osvetlenia. V porovnaní s vonkajšími žalúziami pôsobia subtílnejšie, dobre odolávajú vetru a aj pri prudkých nárazoch vetra nie sú hlučné. 

Značka Renson priniesla vkusné a funkčné riešenie pre rohové okná bez stĺpika, zipový screen, ktorý v rohu nepotrebuje žiadnu trvalú konštrukciu, ktorá by bránila vo výhľade

 

Screenshot 2024-06-25 at 10.44.55

Drevené žalúzie

Neuchvátili vás klasické interiérové žalúzie? Siahnite po drevených žalúziách. Žalúzie sú vyrobené z africkej vŕby alebo kanadskej lipy. Je len na vás, či necháte vyniknúť typickú štruktúru dreva, alebo ju lakovaním prekryjete. Drevené žalúzie sa vo väčšine prípadov montujú do priestoru mimo okna, v zastretom stave tvoria výrazný prírodný prvok. A hoci ide o prírodný materiál, výrobca na ne poskytuje záruku 66 mesiacov

 

Screenshot 2024-06-25 at 10.46.06

Záclony z prírodných materiálov

Záclony sú opäť v kurze. Ich tieniaci efekt je minimálny, no do interiéru vnášajú mäkkosť a jemnú estetiku. Môžu byť uchytené na garniži, ktorá je sama o sebe dekoračná, alebo na neviditeľnej koľajnici. V súlade s biofilným dizajnom sú hitom záclony z prírodných materiálov a záclony s výšivkou. 

Hra tieňa, keď so záclonou pohybuje jemný vánok, podporuje cirkadiánny rytmus a pocity pohody. 

 

Screenshot 2024-06-25 at 10.47.32

Váš priestor, vaša voľba. Je len na vás, či pri výbere tienenia zohľadníte aktuálne trendy, alebo pôjdete vlastnou originálnou cestou. U nás nájdete prvotriedne produkty, profesionálne montážne služby a špičkový popredajný servis. Nájdete nás v Žiline, v Košiciach a v Bratislave.