Klimatické zmeny a vplyv na výber tienených systémov

Priemerná teplota na Slovensku neustále stúpa. Niektoré zdroje uvádzajú, že od roku 1960 teplota v priemere stúpla až o 2,5 ℃. Už aj v severnejších oblastiach Slovenska zažívame zimy bez snehovej pokrývky a čoraz extrémnejšie horúčavy, ktoré presahujú 30 ℃. Niet divu, že témou ostatných rokov nie je vykurovanie počas zimy, ale chladenie interiéru v lete. Čo sa zmenilo pri výbere tieniacich systémov pod vplyvom klimatických zmien?

Tlak na efektívne tienenie

Už to nie je len o tom, aby nám slnko v obývačke nesvietilo do očí. Od tienenia očakávame, že nás doma ochráni pred horúčavami. Len čisto vnútorné tienenie už nie je dostačujúce, rastie dopyt po vonkajšom tienení.

Kým v minulých rokoch dominovali vonkajšie žalúzie, dnes sa pomer zmenil v prospech vonkajších screenových roliet. Rolety sú vyrobené zo špeciálnej textílie s rôznou mierou priepustnosťou svetla, od jemných takmer priehľadných screenov po zatemňujúce rolety. Všetky ale majú schopnosť odfiltrovať ostré slnečné lúče a s nimi aj teplo. Vďaka menšiemu boxu a celkovo menšej konštrukcii si ich obľúbili zákazníci, ktorí riešia dodatočnú montáž vonkajšieho tienenia.

187-12_zipove-screeny

Ak bojujete s prehrievaním interiéru, ale z rôznych dôvodov nie je možná inštalácia vonkajšieho tienenia, riešenie prinášajú výrobcovia vnútorného tienenia. Aj v našej ponuke nájdete špeciálne závesy proti teplu. Záves tvorí dekoračná látka a patentovaná podšívka s obsahom hliníka. Tepelnoizolačná podšívka je dostupná v rôznych stupňoch zatemnenia, je možné kombinovať ju s väčšinou závesov a dokonca záclonami tak, aby bol interiér chránený pred prehrievaním a zároveň nie je nutné cez deň používať umelé osvetlenie.

310_zavesy-proti-teplu

Prirodzené tienenie

Čoraz viac sa zamýšľame nad prirodzeným tienením bez nutnosti stáleho odberu elektrickej energie. Výsadba stromov už nie je len estetickou záležitosťou, ale účinným spôsobom ako bojovať s horúčavami. Vďaka odparovaniu vody dokážu stromy znížiť teplotu prostredia až o 5 ℃, čo je najmä v mestskom prostredí nezanedbateľná hodnota.

Na klimatické zmeny reagujú aj niektorí developeri. Čoraz častejšie je vidieť prečnievajúce balkóny na južnej strane, ktoré v lete tienia priestor pod nimi, v zime nebránia nízkemu slnku.

Tienime aj terasy

Vplyvom stúpajúcich priemerných teplôt slnko pri posedení na terase alebo balkóne nie je vítané. Subtílne slnečníky s malým priemerom nahrádzajú väčšie markízy a pergoly. Poskytujú dostatočne zatienenú plochu pre relax, aktívny odpočinok i prácu.  Ako bonus pomáhajú chrániť interiér pred prehrievaním.

268-6_pergola-imago

Tienenie s ohľadom na životné prostredie

Čoraz viac spotrebiteľov pri rozhodovaní o nákupe zvažuje ekologické dopady. Vyhľadávajú tovar z recyklovaných materiálov, s dlhou životnosťou, nízkymi nárokmi na prevádzku. Hľadajú nadčasové dizajnové kúsky, ktoré nepodliehajú rýchlym módnym trendom. A za toto všetko sú ochotní si priplatiť.

Dlhodobá životnosť znamená menšie plytvanie surovinami, menšia záťaž pre životné prostredie a zároveň viac pohodlia. Pre zákazníkov, ktorým záleží na tom, čo bude po nás máme v ponuke pergoly so zárukou 10 rokov, prémiové vonkajšie i vnútorné tienenie s nadčasovým dizajnom, ktorý nevyjde z módy i produkty z čiastočne recyklovaných zdrojov.

Poraďte sa s našimi špecialistami, ako sa chrániť pred horúčavami efektívne, štýlovo a s ohľadom na životné prostredie. Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave.