Jednoduché tipy, ako zazimovať pergolu

Ak vašu terasu zdobí pergola z našej ponuky, potešíme vás. Zásadná údržba pergoly pred zimou vás nečaká. Ak ste si dopriali aj posuvné sklá, vďaka ktorým ju môžete využívať celoročne, jednoducho len vymeníte letné dekorácie za tie s vianočným motívom a pripravíte hrubšie deky.

Zazimovanie pergoly

Hliníkové pergoly sú prakticky bezúdržbové. Základná údržba pergoly počas roka pozostáva z dvoch krokov:

V prvom kroku odstráňte nečistoty  ako napadané konáriky, lístie a pavučiny z konštrukcie. Postačí mäkká handrička a bežný saponát. Rozhodne sa vyhnite abrazívnym a inak agresívnym čistiacim prostriedkom.

V druhom kroku skontrolujte zvody na odtok vody. Uistite sa, či nie sú upchaté napadaným lístím. 

Príprava bioklimatickej pergoly

Všeobecne výrobcovia odporúčajú otvoriť lamely do vertikálnej polohy, aby sa na streche pergoly netvorila snehová pokrývka. To však nie je prípad pergol Renson. Pergola Camargue bez ujmy zvládne nápor snehu až 200 kilogramov na m². Čo si pod tým predstaviť? Kubický meter čerstvo napadaného snehu váži približne 100 kg, kubický meter niekoľko hodín alebo dní uležaného snehu váži asi 200 kg, kubík mokrého snehu váži približne 400 kg. 

Ak nenastane extrémna situácia, pergola bez ujmy zvládne bežnú snehovú prikrývku typickú pre väčšinu oblastí Slovenska. 

renson_zima

Príprava pergoly s látkovou strechou

Pergola s látkovou strechou neslúži ako ochrana pred snehom. Ak je pravdepodobnosť sneženia, látkovú strechu určite stiahnite, aby nedošlo k poškodeniu strechy a konštrukcie vplyvom hmotnosti snehu. V prípade, že vám na látkovú strechu predsa len nasneží, nie je dôvod na paniku. Zo skúseností vieme, že jemnú vrstvu snehu pergola s látkovou strechou zvládne. 

Snímek obrazovky 2024-10-21 v 11.19.45

Pred tým, ako sa definitívne rozlúčite s relaxom na terase, nezabudnite zazimovať záhradný nábytok, vybavenie terasy a dekorácie. Životnosť záhradného nábytku najviac skracuje pôsobenie vody a mrazu, nájdite mu vhodné suché miesto so stabilnou teplotou. 

 

Uzívajte si záhradu za každého počasia. Navštívte nás v Žiline, v Košiciach a v Bratislave. Radi vám poradíme, ako zmeniť terasu na luxusnú celoročnú obývačku.