Ako zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti pomocou kvalitného tienenia

Tienenie znižuje prevádzkové náklady

Tropické dni pribúdajú na celom území Slovenska, téma chladenia interiéru na znesiteľnú teplotu je čoraz viac pálčivá. Klimatizácie a chladiace jednotky sú už takmer štandardom, no zároveň pribúdajú ľudia, ktorí chcú zo zdravotných či ekologických dôvodov obmedziť jej používanie. 

Spoločnosť PRODIG - TCV porovnávala chladenie klimatizáciou a tienenie vonkajšími žalúziami. Zo štúdie vyplýva, že je lacnejšie chrániť interiér pred prehrievaním, ako ho chladiť, a to aj s ohľadom na obstarávacie a prevádzkové náklady. Podobný ochranu pred prehrievaním poskytujú aj čoraz obľúbenejšie screenové rolety. 

V zimnom období vonkajšie žalúzie v stiahnutom stave znižujú úniky tepla a opäť znižujú náklady na vykurovanie interiéru. 

Do vonkajšieho tienenia sa oplatí investovať aj pri rekonštrukcii staršej nehnuteľnosti. Realitní makléri totiž prízvukujú, že staršie rodinné domy s vysokými prevádzkovými nákladmi sú často nepredajné

Téme energeticky účinných žalúzií sme venovali samostatný článok na blogu

Snímek obrazovky 2024-10-14 v 9.35.09

Užívateľský komfort bývania

Vonkajšie tienenie pomáha vytvárať zdravé prostredie v interiéri. Optimálne svetelné podmienky, tepelný komfort a napríklad tlmenie hluku z ulice výrazne ovplyvňuje náladu a pocit pohody. Nič nie je horšie, ako keď sa obývačka popoludní mení na vyhriaty skleník, ktorému sa všetci obyvatelia domu radšej vyhnú. Alebo spálňa, kde vám od skorého rána svieti slnko priamo do postele. S tým všetkým si tienenie hravo poradí. 

Ďalším plusovým bodom je motorické ovládanie tieniacej techniky a možnosť jeho pripojenia do systému inteligentnej domácnosti. Systémy so senzormi pracujú aj bez vašej prítomnosti a ešte viac šetria náklady

Aj preto rastie počet developerov, ktorí pri novostavbe bytového domu urobia prípravu na vonkajšie žalúzie, najčastejšie podomietkový box a prívod elektriny. Ak kupujete byt v novostavbe, určite sa na to opýtajte, v budúcnosti vám táto príprava výrazne zjednoduší montáž vonkajšieho tienenia. 

Snímek obrazovky 2024-10-14 v 9.36.46

Dostatok súkromia

Potreba chrániť si súkromie sa netýka len sídlisk, kde je jeden bytový dom vedľa druhého. Veľkému záujmu sa tešia aj rodinné domy s menším pozemkom, ktoré spájajú túžbu po bývaní v rodinnom dome, no zároveň záhrada nevyžaduje veľkú starostlivosť. Tu vonkajšie tienenie plní aj funkciu ochrany súkromia

Screenové rolety perfektne tienia, chránia interiér pred prehrievaním a súkromie, no zároveň ponechávajú vizuálny kontakt s okolím. Susedia nevidia, čo robíte vo vašej kuchyni, no vy vidíte, čo sa deje okolo domu. 

Snímek obrazovky 2024-10-14 v 9.38.03

Estetické hľadisko vonkajšieho tienenia

Profesionálne namontované vonkajšie tienenia pridáva nehnuteľnosti moderný a atraktívny vzhľad. Môžete ho nechať splynúť s fasádou, alebo vytvorte zaujímavý vizuálny kontrast. Plot a fasáda je to, čo si ako prvé všimnú ľudia z ulice a vytvára často rozhodujúci prvý dojem.

Snímek obrazovky 2024-10-14 v 9.40.12

 

Navštívte naše showroomy v Žiline, v Košiciach a v Bratislave. Radi vám poradíme, ako zvýšiť hodnotu a pohodlie vašej nehnuteľnosti. Váš priestor, vaša voľba.