Ako správne vetrať s roletami a žalúziami?

Vonkajšie žalúzie a rolety sú účinný spôsob, ako v lete chrániť interiér pred prehrievaním, v zime naopak bránia tepelným stratám cez presklené plochy. Popri vytváraní tepelnej pohody nesmieme zabúdať na pravidelný prísun sviežeho vzduchu zvonku. Vydýchaný vzduch v miestnosti obsahuje veľa oxidu uhličitého a spôsobuje malátnosť, bolesti hlavy. Dlhodobý pobyt v nevetraných priestoroch má za následok chronické zdravotné ťažkosti, hovoríme o syndróme nezdravých budov. Ako správne vetrať a zároveň využívať benefity vonkajšieho tienenia?

Vetranie v zime

Vetranie v zime nie je alchýmia. Postačí vetrať trikrát denne približne 5 minút s oknami dokorán. V zimnom období sú tepelné zisky zo slnka vítané, môžete vetrať s vytiahnutými aj stiahnutými žalúziami. 

Vetranie v lete

Optimálna teplota v interiéri je približne 20 °C. V najteplejších oblastiach Slovenska máme ročne 20 - 30 dní, kedy teplota vystúpi nad 30 °C a nocí, keď neklesne pod 20 °C (hovoríme o tropickom dni a tropickej noci). Preto by sme mali vetrať tak, aby sme interiér chránili pred prúdením horúceho vzduchu zvonku


91-13_vonkajsie-zaluzie-protal

Ako správne vetrať v lete?

Ideálny čas na vetranie je skoro ráno a po zotmení. Krátko pred východom slnka býva vonkajšia teplota najnižšia. Otvorte okná dokorán, vytvorte prievan, aby sa vzduch v interiéri účinne vymenil. Ak potrebujete vyvetrať počas dňa, vetrajte cez okno, ktoré je aktuálne v tieni


S vonkajšími žalúziami a roletami je možné vetrať aj keď sú stiahnuté. Večer zabezpečia dostatok súkromia, ráno vás nezobudí vychádzajúce slnko. Niektoré modely screenových roliet so zipovým mechaniznom v stiahnutom stave chránia aj pred hmyzom, takže si môžete užívať osviežujúci spánok pri otvorenom okne aj bez sieťky proti hmyzu.

196-1_screenove-rolety-na-rohove-okna

Hoci vonkajšie žalúzie a rolety chránia pred prehrievaním, počas letných dní nie je vhodné vetrať cez okno na slnečnej strane. Akékoľvek vonkajšie tienenie totiž nemá vplyv na okolitý priestor a cez otvorené okno dovnútra prúdi horúci vzduch. 

 

Bez ohľadu na ročné obdobie platí zásada, čím viac ľudí v miestnosti, tým častejšie je potrebné vetrať. Najmä v období sezónnych viróz časté vetranie znižuje riziko nákazy. 

 

Zaujímajú vás možnosti účinného tienenia a ochrany pred prehrievaním? Kontaktujte našich špecialistov pre exteriér, alebo nás navštívte v Žiline, Košiciach a v Bratislave.