Ako môže dizajn vášho domova prispieť k lepšiemu duševnému zdraviu

Technologické vymoženosti a informačný pretlak priniesli neustály boj s časom a stres. Čoraz viac ľudí popisuje svoj život ako stresujúci. Mnohé štúdie poukazujú na to, že dlhodobé psychické zaťaženie spôsobuje chronické ochorenia. 

Na to, ako sa v interiéri cítime, najviac vplýva svetlo a farby. V tomto smere má veľkú výhodu interiérové látkové tienenie. Na jednej strane reguluje množstvo svetla v interiéri, na druhej strane dodáva potrebný farebný akcent. 

 

Svetelná pohoda v interiéri

Náladu a celkovú pohodu ovplyvňuje dostatok denného svetla. Hovoríme o cirkadiánnom rytme, ktorý ovplyvňuje bdenie, spánok a ďalšie procesy v tele. V priestore s prirodzeným svetlom sa cítime viac šťastní, uvoľnení a produktívni. No ostré slnečné lúče znepríjemňujú prácu so zobrazovacími zariadeniami, prehrievajú interiér, dráždia oči a spôsobujú malátnosť. Najlepší stav je, ak do interiéru nesvieti ostré slnko, no zároveň si nemusíme svietiť umelým osvetlením a sme schopní pozorovať pohyb slnka po oblohe. 

 

Vylepšenia pre váš interiér

Záclony na mieru

Záclony sú opäť v móde. Tlmia ostré svetlo a vytvárajú pocit útulnosti. Vedeli ste však, že hra tieňa, ktorá vzniká, keď so záclonou pohybuje jemný vánok podporuje cirkadiánny rytmus? To ešte viac prispieva k vitalite a pocitom pohody. 

Fotografie (2)

Závesy na mieru

Závesy účinne chránia interiér pred ostrým slnkom a rovnako ako záclony, vytvárajú pocit útulnosti. Vyberte si záves, ktorý dokonale splynie s interiérom, alebo zvoľte farbu, ktorá na vás príjemne pôsobí. Ak v miestnosti bojujete aj s prehrievaním, siahnite po závesoch proti teplu. Patentovaná podšívka s hliníkom spoľahlivo udrží teplo v priestore medzi oknom a závesom

Sobolova Zelene Vlčince (74)

 

Interiérové rolety

Látkové rolety sú perfektné riešenie aj pri veľkých presklených plochách. Vyberte si látky s rôznou transparentnosťou a prispôsobte si množstvo svetla podľa vašich potrieb v konkrétnej miestnosti. Úplnou špecialitou sú plisé rolety. Na rozdiel od klasických roliet sa nenavíjajú na hriadeľ, ale posúvajú sa v oboch smeroch. 

DERMABELLE (52)

Ďalšie inšpirácie pre svetelnú pohodu

Japonské steny

Snímek obrazovky 2024-07-27 v 11.31.28

Rímske rolety

Snímek obrazovky 2024-07-27 v 14.22.19

Drevené žalúzie

Profirol Valko zaluzie zaves (31)

Správna farba pre duševnú pohodu

Neexistuje univerzálna farba, ktorá podporuje psychické zdravie. Ak máte psychicky vyčerpávajúcu prácu a doma najviac túžite po oddychu, siahnite po farbách, ktoré skôr tlmia rozlietané myšlienky. Ak bojujete s pasivitou a chcete byť viac aktívni, energické farby budú pre vás vhodné. Vo všeobecnosti platí, že teplé farby sú energizujúce a radostné, studené pôsobia upokojujúco, no melancholicky. Pri výbere sa vždy riaďte vlastnými pocitmi, zamerajte sa na to, ako na vás daná farba pôsobí. Ak sa vám konkrétna farba nepáči, jednoducho sa jej vyhnite. 

Neutrálna biela

Biela je farba čistoty a poriadku, najlepšie odráža slnečné svetlo. Priveľa bielej farby pôsobí sterilne, mnoho ľudí si ju spája s nemocničným prostredím, preto je vhodné spájať ju s inými farbami, ktoré na bielom pozadí krásne vyniknú. Ak radi pretvárate svoj interiér podľa nálady, určite ju zvoľte na steny. Potom stačí vymeniť pár doplnkov a mestnosti získajú úplne iný charakter. 

Snímek obrazovky 2024-07-27 v 14.25.23

Červená farba

Je výrazná a energická, pomáha pri vytváraní adrenalínu, podporuje chuť do jedla. Zvyšuje krvný tlak, zrýchľuje tepovú frekvenciu a tlmí únavu. Na druhej strane symbolizuje prosperitu a šťastie. V kuchyni je vítaná, no ak máte napríklad stresujúcu prácu, často pociťujete hnev, oblúkom sa jej vyhnite a siahnite skôr po upokojujúcich farbách. 

Profirol Bačkorova (45)

 

Modrá farba

Je protipólom červenej farby. Vyvoláva pocity bezpečia, je chladná a upokojujúca. Znižuje krvný tlak, pulz a spomaľuje dýchanie. Tmavomodrá symbolizuje hĺbku, svetlomodrá je svieža. Ak ste impulzívni a chýba vám vnútorný pokoj, je to ideálna farba pre vás. Vyhnúť by sa jej mali ľudia so sklonom k pasivite a pochmúrnym myšlienkam. 

Sobolova Zelene Vlčince (74)

Žltá farba

Žltý interiér je radostný a veselý, podporuje aktivitu, bdelosť a tvorivosť. Žltá farba je optimistická a zlepší vám náladu. Opatrne s ňou pracujte na veľkých plochách, kde pôsobí dráždivo a znepokojivo. Ak pracujete so zobrazovacími zariadeniami, vyhnite sa žiarivo žltej, mohla by podráždiť vaše preťažené oči. 

Snímek obrazovky 2024-07-27 v 14.33.20

Zelená farba

Zelená farba je farbou prírody, predstavuje nádej, optimizmus a rovnováhu. Je kombináciou modrej a žltej, je zároveň podporná a upokojujúca. Podporuje regeneráciu. Svetlozelená je osviežujúca, naopak, veľmi tmavé odtiene zelenej sú ospalé, najmä v kombinácii s nedostatkom svetla. Na psychiku pozitívne pôsobí aj prítomnosť zelených rastlín. 

Profirol Bačkorova (14)

Oranžová farba

Najteplejšia farba z celej palety je oranžová farba. Podporuje koncentráciu, prílev dobrej nálady, radosť a tvorivosť. Ak jej je priveľa, spôsobuje pocity frustrácie. Vyhnite sa jej v miestnostiach, kde chcete odpočívať a tam, kde bojujete s prehrievaním. 

Snímek obrazovky 2024-07-27 v 14.36.08

 

Váš priestor je vaša voľba. Prispôsobte si ho tak, aby vyhovoval vášmu životnému štýlu, temperamentu a momentálnym potrebám. V našej ponuke nájdete aktuálne vzory a moderné materiály. Nemáte pri výbere jasnú predstavu? Poraďte sa u nás so špecialistkou pre dizajn a architektov. Sme tu pre vás v Žiline, Košiciach a v Bratislave.