Ako integrovať pergoly do malých záhrad: tipy pre malé priestory

Aktuálnym trendom sú záhrady, ktoré sú miestom pre zážitky celej rodiny v zime aj v lete a vyžadujú minimum údržby. Menšie záhrady vyžadujú viac úsilia, aby bol priestor využitý funkčne a zároveň pôsobil esteticky. Ak v malej záhrade túžite po pergole, máme pre vás niekoľko tipov, ako na to. Kľúčové prvky sú prispôsobivosť a trvalá estetika.

Investujte do celoročného riešenia

Využívajte terasu počas celého roka bez ohľadu na počasie. Čoraz obľúbenejšie bioklimatické pergoly s lamelovou strechou sú na celoročné využitie ako stvorené. V lete poskytujú potrebný tieň, vďaka pootvoreným lamelám, cez ktoré terasu opúšťa horúci vzduch aj príjemný chládok. V zime bioklimatické pergoly z našej ponuky (nie je to štandard pri všetkých bioklimatických pergolách) zvládnu aj vrstvu snehu, pergola Camargue udrží až 200 kg snehu na meter štvorcový. Celý článok o odolnosti pergol voči poveternostným vplyvom nájdete tu: https://www.profirol.sk/blog/su-pergoly-a-vonkajsie-tienenie-bezpecne/

Snímek obrazovky 2024-09-09 v 18.07.31

Myšlienku celoročného využitia terasy podporujú aj posuvné sklá. V zime s ich pomocou premeníte terasu na štýlovú zimnú záhradu. Sklenený paraván zabráni úniku tepla z ohrievačov a vy si môžete v pohodlí vychutnať pohľad na zasneženú záhradu. Paravány je možné bezpečne uzamknúť, vybavenie vašej terasy chránia pred neželanými návštevníkmi. 

Snímek obrazovky 2024-09-09 v 18.09.28

Vyriešte problém s uskladnením záhradného nábytku

V malých záhradách, kde sa počíta každý centimeter môže byť problém, kam uskladniť záhradný nábytok. V domčeku na náradie zaberá priveľa miesta, zakrytý fóliou vonku nepôsobí esteticky. S uzatvorenou pergolou ho môžete pokojne nechať na terase. Pridajte hrubé deky, kožušiny, náladové svetielka a užite si dokonalú hyge atmosféru aj počas pochmúrnych dní. 



Doprajte si súkromie

Na terase môžete mať dostatok súkromia aj keď nie ste fanúšikom vysokých plotov. Moderné screenové rolety ponúkajú dostatok súkromia, no priestor terasy ostáva dostatočne presvetlený. Screenová roleta chráni pred neželanými pohľadmi z ulice, no zároveň aj pred ostrým slnkom a následným prehrievaním priestoru pod pergolou. V kombinácii s posuvnými sklami ju plnohodnotne využijete v zime aj v lete. 

Snímek obrazovky 2024-09-09 v 18.10.49

Dávate prednosť robustnému vzhľadu? Siahnite po posuvných paneloch. Odolný hliníkový rám v kombinácii s drevenými, hliníkovými lamelami alebo s lamelami s efektom dreva sa dokonale prispôsobia vonkajšiemu vzhľadu vášho domu. Koľajnicový systém sa postará o hladký chod a odolnosť voči vetru. Zvoľte si model s pohyblivými lamelami a sami rozhodnite, koľko svetla a súkromia na terase práve potrebujete. 

Snímek obrazovky 2024-09-09 v 18.11.53

Spoľahlivé riešenie s dlhou životnosťou

Na pergoly z našej ponuky sa vzťahuje záruka 5, 7 ale aj 10 rokov podľa konkrétneho modelu. To je minimálny čas, kedy pergola funguje bezchybne. Ako každý produkt, aj pergola po čase potrebuje miernu údržbu a ladenie, určite však nie výmenu. Skúsenosti našich zákazníkov hovoria, že pergola vydrží oveľa viac, ako je jej záruka. 

 

Doprajte si aj v menšej záhrade multifunkčný priestor, ktorý využijete za každého počasia. Stavte na prémiové pergoly od špičkových výrobcov. Odborníkov na exteriéry, vystavené modely a veľa inšpirácie nájdete v našich showroomoch v Žiline, Košiciach a v Bratislave. Stretnime sa, alebo nás kontaktujte online.