Ako efektívne chrániť váš domov pred jarným slnkom

Ochrana pred UV žiarením

Po zachmúrených mesiacoch nás prvé lúče lákajú na terasy a balkóny. Pokožka je po zimných mesiacoch vyblednutá, nie je navyknutá na ostré slnko a ľahšie sa spáli. Ak si na terase užívate prvé kávičkovanie a pohľad na prebúdzajúcu sa záhradu, urobte tak radšej z tieňa pod markízou, pergolou alebo slnečnou plachtou. Ako sa chrániť, aby ste boli aj na terase alebo balkóne v bezpečí?

Markízy

Markízy poskytujú spoľahlivú UV ochranu a vďaka konštrukcii bez nosných profilov sa perfektne hodia na tienenie terasy i balkónu. V stiahnutom stave sú prakticky neviditeľné a nezaberajú miesto. Ak si vyberiete kazetové riešenie, so zazimovaním si nemusíte robiť extra starosti. 

Látky markízy sú navrhnuté špeciálne do exteriéru a okrem UV ochrany navyše odolávajú plesniam a nečistotám. 

Dospelý človek zvládne obsluhu manuálne ovládanej markízy, absolútna väčšina zákazníkov volí motorickú verziu. Cenový rozdiel medzi motorickou a manuálnou markízou je minimálny, oplatí sa investovať do komfortu. 

Už v kategórii Economy nájdete spoľahlivé a cenovo dostupné markízy, kategória Štandard už ponúka dlhšiu záruku a praktické prídavné funkcie ako predný výsuvný volán. Markízy z kategórie Top vyhovejú aj náročnému zákazníkovi. Poskytujú vychytávky ako integrované osvetlenie, možnosť meniť sklon markízy a ešte dlhšiu životnosť. 

markiza-pan.png

Slnečné plachty

Slnečné plachty rovnako ako markízy chránia pred UV žiarením, no na rozdiel od markízy potrebujú ďalší pevný bod alebo stĺp. Sú dizajnové a veľmi efektné, často tvoria dominantný prvok v exteriéri, na zároveň pôsobia ľahko, ako by sa voľne vznášali v priestore. Manuálne, motorické aj fixné slnečné plachty majú zaujímavé technologické riešenia, bezpečnostné prvky a kvalitné látky. Slnečné plachty s našej ponuky sú cenovo náročnejšie ako tie z maloobchodných reťazcov, no rozdiel spoznáte okamžite. 

Špeciálnou kategóriou sú slnečné plachty na detské pieskoviská. Systém pozostávajúci z kovovej konštrukcie a perforovanej plachty chráni citlivú detskú pokožku pred spálením, v stiahnutom stave na zemi plachta slúži ako ochrana pieskoviska pred znečistením. Plachta na pieskovisko sa vždy vyrába na mieru, aby tienila aj pieskoviská atypických tvarov a rozmerov. 

169-19_slnecne-plachty-soliday-c

Pergoly

Pergoly sú veľmi všestranné prístrešky, ktoré poskytujú UV ochranu na terase pri dome, ale aj ako samostatné záhradné stavby. Na rozdiel od markíz a slnečných plachiet už chránia aj pred dažďom, bioklimatické pergoly dokonca aj pred snehom. S vhodným bočným uzavretím pergola chráni pred UV žiarením, vetrom a chladom, terasu môžete využívať prakticky celoročne. 

58_pergola-camargue-skye

Nezabudnite, že UV žiarenie poškodzuje aj záhradný nábytok. Aj ten najkvalitnejší materiál časom na slnku vybledne. Odporúčame terasy a balkóny tieniť aj v čase, keď ste v práci alebo trávite čas vo vnútri. 

 

Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave, alebo kontaktujte našich špecialistov pre exteriér. Radi vám navrhneme riešenie, ktoré vás spoľahlivo ochránia pred slnkom a UV žiarením.