Blog, Strana 9

Ochránia pred slnkom aj dažďom – nepremokavé slnečné plachty

Ochránia pred slnkom aj dažďom – nepremokavé slnečné plachty

Slnečné plachty sú spoľahlivou ochranou pred slnkom nielen v horúcich letných dňoch, ale využijete ich od jari až do jesene. Môžete sa však na ne spoľahnúť aj v prípade dažďa?


Slnečné plachty slúžia ako ochrana pred slnečným žiarením a jeho neoddeliteľnou zložkou – nebezpečným UV žiarením. Vďaka nim si vytvoríte tieň presne tam, kde potrebujete. Môžete ich inštalovať ako samostatne stojace kdekoľvek v záhrade, alebo sa stanú súčasťou stavby domu či terasy. Všetky tieniace plachty môžete výškovo regulovať a zmeniť ich sklon. Plachty s motorickým rolovaním sú obohatené o systém „glinding rail“, vďaka ktorému je sklon plachty variabilný. Jednoducho tak prispôsobíte tieň k polohe slnka tým, že pohybujete krídlom tieniacej plachty.

Technológie v službách dizajnu

Slnečné plachty majú minimálne nároky na údržbu a obsluhu a vďaka kvalitným materiálom sú ideálne pre dlhodobé vonkajšie inštalácie. Slnečné plachty Soliday od rakúskeho výrobcu sú vyrobené z kvalitných látok. Pri strihaní hi-endovej tkaniny výrobca používa modernú laserovú technológiu, ktorá zaručí dokonalé okraje plachtoviny. Textilné plachty sú šité s vysokou pevnosťou, zdvojené vodotesné švy zabezpečujú odolnosť a štvorvrstvové vystuženie rohov plachty zaručí spoľahlivosť aj v horších poveternostných podmienkach.

Ukrytý pred slnkom aj nepriazňou počasia

Za dlhodobou životnosťou slnečnej plachty treba hľadať tkaniny odolné voči UV žiareniu aj vode. Slnečná plachta je tak zároveň slnečníkom aj dáždnikom v jednom. Ochráni vás pred dažďovými kvapkami, hoci nikdy v búrke nenahradí pevnú strechu. Slnečná plachta vydrží aj extrémne zaťaženie a vietor v poryvoch 50 km/h, aj keď častejšie používanie v takýchto podmienkach sa neodporúča a mohlo by viesť k deformácii látky a lán. Značka Soliday má v ponuke trvácne tkaniny Austrosail NANO, PES, ACRYL a CONCEPT, ktoré poskytujú vysokú UV ochranu a zároveň sa spod nich nemusíte utekať ukryť pred dažďom do interiéru.

Austrosail NANO

Vysokokvalitná nepriehľadná látka z polyesteru má hladkú štruktúru a inovatívnu samočistiacu povrchovú úpravu. Vďaka nano úprave odpudzuje vodu, takže v daždi ste pod ňou ukrytý ako pod vodotesným dáždnikom (je potrebné dodržať určitý sklon plachty pre odtok vody). Je takmer 100-percentne nepriepustná voči dažďu a poskytuje UV ochranu až do 50+.

Austrosail PES

Nepriehľadná tkanina s uzatvorenou štruktúrou je vyrobená z polyesteru so špeciálnym povrchovým náterom, čo zaručuje vodoodpudivý povrch. O dlhodobú životnosť sa postarajú vlastnosti ako úprava proti plesniam, UV ochrana až do 80+ a odolnosťou voči vetru. Funguje súčasne ako ochrana pred slnkom aj dažďom.

Austrosail ACRYL

Robustná akrylová tkanina patrí síce k látkam s vysokou pevnosťou a vyššou gramážou, má však výborné úžitkové vlastnosti. Je nepriehľadná, odpudzuje vodu aj prach a poskytuje UV ochranu až do 80+.  Mimoriadne pevná látka má zároveň povrch ošetrený proti tvorbe plesní. Je obľúbená aj vďaka dobrému pomeru cena/výkon.

Austrosail CONCEPT

Odolná outdoorová látka vyrobená z vlákien Satura Max sa vyznačuje priedušnosťou a odolnosťou voči vode. Ľahko sa čistí, pretože odpudzuje prach a nekrčí sa. Je nepriehľadná, takže poskytuje dokonalú ochranu pred slnečnými lúčmi. 

Ak hľadáte inovatívne tienenie do každého počasia, ideálnou voľbou pre vás budú slnečné plachty, ktoré spájajú štýlovosť s modernými riešeniami a technologickými novinkami.

Čo si treba ujasniť pred výberom markízy?

Čo si treba ujasniť pred výberom markízy?

Letné dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Plánujete naplno využiť svoju terasu? Potom sa určite nechcete vystavovať priamemu slnku. Ak hľadáte tieniaci systém, ktorý ľahko namontujete nad terasu a ktorý výrazne nezmení vzhľad vášho domu, zvoľte určite markízu. Poradíme vám, aké ďalšie otázky je dôležité zodpovedať ešte pred jej výberom.


Hľadáte flexibilné riešenie?

Markízy majú v porovnaní s inými typmi tienenia množstvo výhod aj nevýhod. Samozrejme, všetko závisí aj od toho, aký typ markízy si vyberiete. Tento spôsob tienenia si vyberajú najmä tí používatelia, ktorí nechcú pristupovať k budovaniu trvalej konštrukcie ako v prípade pergol.

Vopred si ujasnite, čo od tienenia očakávate. Chcete ho využívať len občas? Plánujete vo svojej exteriérovej „obývačke“ tráviť dni či večery od skorej jari až do neskorej jesene? V tom prípade budete potrebovať systém, ktorý ochráni nielen vás, ale aj váš čalúnený záhradný nábytok. Zatiaľ čo pergola umožňuje dlhodobé využívanie vonkajších priestorov, markíza je vhodná iba na prechodné potreby počas jarnej a letnej sezóny.

Keď sa na terase práve nezdržiavate, markízu jednoducho vytiahnete hore. Navyše, na rozdiel od pergoly nemá predné stojky (stĺpy), vďaka čomu umožňuje aj lepší kontakt s okolitým prostredím. Ďalšou z nesporných výhod markíz je aj to, že dokážu bez problémov prekryť veľké plochy, trebárs reštauračné terasy. Ideálna je však aj pre malé priestory, ako sú terasy či lodžie.

Koľko mienite investovať?

Menšie plochy ľahko prekryjete markízami triedy Economy. Sú totiž dimenzované práve na neveľké plochy do šírky 5 metrov s výsuvom 3 metre. Majú výborný pomer ceny a výkonu. Patria k najobľúbenejším, aj preto ponúkajú najväčšiu paletu farebných vyhotovení. Nemajú však žiadne prídavné prvky.

Markízy strednej triedy už dokážu prekryť väčšie plochy a majú aj prídavné funkcie, napríklad naklápanie pomocou kľuky. Takisto je možné doplniť markízu aj o predný výsuvný volán ovládaný kľukou. Súčasťou tejto kategórie sú tiež prekrížené ramená, ktoré umožňujú väčší výsuv markízy.

Ak sa nebojíte investovať do top riešenia, môžete si vybrať markízu, ktorá má aj motorom ovládaný predný výsuvný volán. Markízy najvyššej triedy možno naklápať motoricky pomocou diaľkového ovládača. Sú odolnejšie voči vetru a obsahujú rozličné prídavné prvky, napríklad integrované svetlá v ramenách. Vybavením sa preto najviac približujú k pergolám. Na rozdiel od predchádzajúcich tried sa na ne vzťahuje až 7-ročná záruka.

Kde má byť markíza umiestnená?

Okrem samotného účelu tienenia je dobré zamyslieť sa nad tým, aký priestor bude markíza chrániť. Niekedy je totiž ideálnym riešením práve pre menší balkón bez zastrešenia, v inom prípade môže ísť o tienenie terasy pri dome. Markíza môže slúžiť ako príležitostné tienenie doplnkovej terasy, ktorú využívate trebárs popoludní. Takto sa ochránite pred zapadajúcim slnkom a zároveň ušetríte financie na vybudovanie pergoly.

Markízu je najlepšie inštalovať do boxu, v ktorom môžete nechať tienenie aj zazimovať. Markíza bude takto spoľahlivo chránená pred vlhkom a mrazom. Takto zároveň predĺžite životnosť výrobku.

Pri umiestnení je dôležité myslieť na vyhovujúcu kotviacu výšku, pretože markíza sa vyťahuje v sklone. Tu platí – čím je sklon šikmejší, tým lepší tieň vytvára. Markíza musí byť umiestnená dostatočne vysoko. Vhodná je napríklad výška 3 metre pri sklone 15 stupňov (kvôli stekaniu prípadného dažďa). Popod vytiahnutý predný profil by mal pohodlne prejsť dospelý človek. Ak si vyberáte markízu s predným volánom, myslite na rezervu, pretože predný profil bude umiestnený ešte nižšie.

Potrebujete ochranu pred dažďom a vetrom?

Ak sa snažíte vybrať si tienenie, ktoré znesie aj vrtochy počasia, potom zvoľte radšej pergolu. Najkvalitnejšie typy markíz síce dokážu odolávať vetru do určitej rýchlosti, avšak, ich odolnosť je výrazne obmedzená. Látka markízy je síce impregnovaná, ale markíza zvládne len ľahký dážď či poprchávanie, nedokáže odolávať väčšiemu tlaku vody. Zapamätajte si, že markíza nie je konštrukčne riešená na prívalové dažde ani silný vietor. Ten ju môže podfúknuť a polámať jej ramená.

Ľahký dážď nemusí byť zlý, z markízy vám pomôže zmyť špinu a prach. Vlhkú markízu však zakaždým nechajte najprv vo vysunutej polohe dobre vysušiť, až potom ju vytiahnite späť do boxu. Ak by ste to neurobili, mohla by navlhnúť a vytvorili by sa na nej plesňové výkvety.

Dnešné technológie umožňujú sledovať výkyvy počasia a špeciálne senzory reagujú na silu a intenzitu vetra. Keď sa podmienky vonku zhoršia, senzory vyšlú signál a markíza sa automaticky stiahne. Aj keď máte markízu opatrenú inteligentnou technológiou a elektrickým motorom, mali by sme ju stiahnuť vždy vtedy, keď nie ste doma. Takto najľahšie predídete možnému poškodeniu.

5 tipov, ako zabránite hmyzu preniknúť dovnútra

5 tipov, ako zabránite hmyzu preniknúť dovnútra

Určite už nejeden z nás zažil chvíle, keď sa snažil z interiéru vyhnať otravné muchy, dotieravé komáre či bzučiacu včelu. Najmä komáre nám zvyknú svojimi štípancami poriadne znepríjemniť život. Dobrá správa je, že pred hmyzom sa môžete brániť, a to rozličnými spôsobmi. Ideálne je staviť na nasledujúce rady a zásady, vďaka ktorým nebudete musieť použiť jediný chemický prípravok na likvidáciu hmyzu.


1. Kľúčové sú okná a dvere

Základom je nedovoliť nečakaným „návštevníkom“, aby vôbec prekročili prach interiéru. Z tohto hľadiska najlepšie fungujú siete proti hmyzu. Niektoré z nich majú dokonca takú hustú sieťovinu, že zastavia aj peľové čiastočky. Vďaka tomu môžu byť veľkou pomocou pre alergikov. Ak si potrpíte na závan čerstvého vzduchu, vďaka sieťam si ho môžete bez obáv vychutnávať celý deň. Sú ideálne aj pre zábudlivcov, ktorí neraz nechajú okná otvorené dokorán. Samozrejme, treba si vedieť vybrať správnu sieť proti hmyzu.

V prvom rade treba zvážiť, koľko mienite do riešenia investovať, akú veľkosť či aký typ okien alebo dverí má sieť chrániť. Nie je na škodu premyslieť si umiestnenie siete už v štádiu samotného projektu, vďaka čomu sa vyhnete rôznym stavebno-technickým komplikáciám či predraženiu riešenia. Môže sa totiž stať, že osadenie okna alebo zasklenej plochy nevytvára montážny priestor pre samotnú sieťku. S problémami sa zvyknú zákazníci stretnúť aj vtedy, ak už majú na oknách namontované exteriérové tienenie.

Pri výbere siete proti hmyzu myslite aj na možnosť ľahkej manipulácie, jednoduchej údržby či skladania siete, ak ju chcete v chladnom období demontovať. Existujú totiž siete, ktoré kedykoľvek ľahko na okno osadíte, ale aj siete montované napevno. S tými treba počítať výlučne na takých miestach, ku ktorým máte dobrý a bezpečný prístup. Samozrejme, sieťou proti hmyzu môžete opatriť aj strešné okná.

Výber samotného produktu môže ovplyvniť aj fakt, či máte doma malé deti alebo zvieracích maznáčikov. Majitelia v tomto prípade kladú dôraz na bezpečnosť i zvýšenú odolnosť siete proti hmyzu pri častej manipulácii. A tak sa môže stať, že pre HS portál si namiesto posuvnej siete, ktorá je v tomto prípade ideálna, vyberiete klasickú otváraciu sieť proti hmyzu. Tá býva vybavená silnejšou sieťovinou a zospodu okopovou lištou.

2. Pozor na zradné húštiny

Riziko zvýšeného výskytu hmyzu znížite aj tak, že z bezprostredného okolia okien či vstupných dverí odstránite bujnú vegetáciu či vodné prvky, napríklad misky na vodu pre štvornohých miláčikov položené na terase. Takéto miesta sú totiž pozvánkou pre lietajúci aj lezúci hmyz, ktorý miluje vlhké prostredie a porasty, poskytujúce ideálny úkryt. Ak si však neviete predstaviť okná bez kvetín a zelene, skúste vyberať také druhy, ktoré väčšinu hmyzu odpudzujú.

3. Vyskúšajte ľudové triky

Keď sme už spomenuli flóru, medzi kvetinami existujú prírodné „odpudzovače“, ktoré vás pred dotieravou návštevou ľahko ochránia. Azda najznámejšie prírodné repelenty sú levandule či muškáty, pomôcť však môžu aj klinčeky či niektoré bylinky, ktoré majú silnú arómu – napríklad medovka, mäta alebo petržlenová vňať. Môžete ich umiestniť do interiéru alebo na balkón či terasu. Citrusy, predovšetkým citróny, budú spoľahlivým pomocníkom v boji proti hmyzu. Môžete nimi dokonca natrieť plochy medzi interiérom a exteriérom, trebárs rámy balkónových dverí. Používať však môžete aj olejové esencie.

4. Udržujte dom v čistote

Špina a rôzne pachy sú pre hmyz, najmä muchy, nesmierne príťažlivé a lákajú ich dovnútra. Pravidelne vysypávajte smetný kôš, obzvlášť, ak v ňom skončili zvyšky potravín. Ideálne je, ak ho budete zakrývať vekom. Povysávajte a pozbierajte omrvinky z kuchynskej linky a očistite aj odtok v dreze. A, samozrejme, nerobte zo svoje domácnosti „bufet“ pre všetky lezúce aj lietajúce potvorky. Nenechávajte potraviny voľne položené na stole či na linke, ale skladujte ich v uzatvárateľných nádobách. Čerstvé ovocie, ktoré vystavujete ako „dekoračný kúsok“, zjedzte skôr, než na teple a vzduchu podľahne skaze, alebo začne lákať drobných stravníkov.

5. Ultrazvukové odpudzovače

Ide o zariadenia, ktoré fungujú na princípe šírenia ultrazvukových vĺn. Na určitej frekvencii teda vytvárajú zvuky nepríjemné pre hmyz. Pre človeka či domáce zvieratá však nepredstavujú riziko. Hlavnou výhodou takýchto odpudzovačov je, že domácnosť zbytočne nezaťažujú chémiou či rozličnými pesticídmi. Pritom ich stačí zapojiť do elektrickej zásuvky.

Ako zamerať a ako namontovať žalúzie na plastové okná?

Ako zamerať a ako namontovať žalúzie na plastové okná?

Výber interiérových žalúzií najčastejšie prebieha spolu s voľbou okenného systému. Niekedy je však potrebné vybaviť okná tieniacim systémom dodatočne. Ľudia často riešia montáž interiérových žalúzií vtedy, ak chcú vymeniť starší opotrebovaný typ výrobku za novší. Nezriedka sa tiež stáva, že do predajne prídu s cieľom kúpiť si úplne iný typ tienenia. Kvôli nižšej cene však nakoniec zvolia interiérové žalúzie. Ako ich teda zmerať a namontovať?


Ak si vyberáte interiérové žalúzie, nemyslite iba na cenu. Dôležité je, čo od tohto výrobku očakávate. Existujú totiž rôzne typy žalúzií. Na trhu sú klasické modely s pevnou hornou lištou, napríklad žalúzie IDS alebo MAX, ktoré zabezpečia štandardné potreby bežného používateľa, čiže jednoduché tienenie v interiéri či ochranu pred pohľadmi zvonku.

Drahšie modely pre náročnejších

Dostupné sú však aj žalúzie, ktoré spájajú výhody štandardných žalúzií a plissé roliet. V hornom profile majú rukoväť, pomocou ktorej ho možno posúvať smerom nadol a zastaviť v ktorejkoľvek polohe. Podobne sa dá ovládať aj spodný profil. Množstvo svetla tak môžete regulovať zhora aj zdola. Lamely sa pritom dajú pohodlne naklápať. Ak chcete mať v interiéri po odklopení tieniaceho systému viac svetla, zvoľte žalúzie, v ktorých sa pri naklápaní automaticky spoja dve lamely do seba. Opticky tak vznikne redší raster lamiel a vy si môžete užívať lepší výhľad.

Klasika vo vyššom štandarde

Pre zástancov klasiky, ktorí hľadajú kvalitu za rozumnú cenu, sú ideálne interiérové žalúzie MAX. Naproti ostatným štandardným modelom sú dimenzované na väčší počet cyklov vytiahnutie/stiahnutie. Vďaka modernizovanému prevodovému systému dokážu ľahko ovládať aj väčšie rozmery.  Horný nosník je zakrytý elegantnou krycou lištou po celej dĺžke.  Žalúzia sa pritom montuje priamo do zasklievacej lišty, vďaka čomu montáž nezasahuje do samotného okna. Ovládanie je spoľahlivejšie, pretože retiazka sa navíja priamo z prevodovky. Tento model zároveň ponúka širokú škálu farebných odtieňov pre lišty aj samotné lamely.

Farba a vyhotovenie

K najčastejším farebným riešeniam, ktoré volia zákazníci, patria vyhotovenia v bielej alebo v striebornej. Pôsobia neutrálne a dajú sa bez problémov zladiť s interiérom. Samozrejme, zvoliť môžete aj iný farebný variant. V tom prípade si však radšej zapožičajte vzorkovnicu lamiel, ktorú si môžete doma v pokoji prezrieť a prirovnať k stenám či k nábytku. Často sa stáva, že na začiatku zákazníci uvažujú nad neštandardným odtieňom lamiel, po odskúšaní vzoriek sa však nakoniec aj tak rozhodnú pre základnú farbu.

Okrem farby sa zaujímajte o to, ako je žalúzia vyrobená, či ako bude namontovaná. Detaily, ako správne naklápanie lamiel či presné doliehanie spodnej lišty žalúzií, ovplyvnia svetelné podmienky a celkový dojem viac než samotné farebné riešenie výrobku. Kvôli komfortu pri ovládaní sa zaujímajte aj o to, či majú žalúzie tichý chod a spoľahlivú mechaniku.

Odborne či vlastnoručne?

Montáž štandardného modelu žalúzií je maximálne jednoduchá. Ak ste trochu zruční, nebude pre vás problém postarať sa o realizáciu vo vlastnej réžii. Na druhej strane, výhodou odborníka je dlhoročná prax. Je vyškolený na montáž žalúzií, vďaka čomu ich osadí oveľa rýchlejšie a ľahšie, prípadne vám vysvetlí, ako sa o žalúzie starať a ako s nimi zaobchádzať. V prípade nejakého poškodenia, ktoré nezavinil zákazník, sa možno na daného technika znova obrátiť.

Ako správne zmerať klasické žalúzie?

  1. V prípade interiérových žalúzií je dôležitý rozmer skla, nie rozmer okenného rámu.
  2. Najskôr zmerajte okno v šírke, a to od tesnenia po tesnenie – ideálne aspoň na troch rôznych miestach, pričom uvediete tú najmenšiu hodnotu. Plast totiž pracuje, môže sa teda stať, že šírka okna bude v rôznych miestach odlišná.
  3. Zo šírky potom odpočítajte približne 2 mm. Predídete tak tomu, aby sa žalúzie pri vyťahovaní a sťahovaní zachytávali o tesniacu lištu a spôsobovali problémy pri manipulácii.
  4. Pri meraní výšky berte do úvahy rozmer skla aj s tesnením. Je totiž lepšie, ak je žalúzia o pár milimetrov vyššia než samotné okno a bude lepšie doliehať k spodnej zasklievacej lište.
  5. Ak je zasklievacia lišta užšia, vkladajú sa do tienenia dištančné podložky. Väčšinou nie sú nutné, v prípade potreby sa dajú objednať aj namontovať dodatočne.

Na záver

Interiérové žalúzie možno namontovať takmer na všetky, aj rôzne atypické okná, pokiaľ majú tvar obdĺžnika alebo trojuholníka, a nie sú riešené ako oblúkové. V tom prípade treba uvažovať nad úplne iným typom tienenia.

Chráňte sa pred slnkom na záhrade. Pomôžu vám slnečné plachty

Chráňte sa pred slnkom na záhrade. Pomôžu vám slnečné plachty

Leto sa neodmysliteľne spája so slnkom, ale aj s nebezpečným ultrafialovým žiarením. Ak sa mu vystavujete príliš dlho, riskujete nielen úpal a prípadnú nevoľnosť, ale aj spálenie pokožky, rýchlejšie starnutie či zvýšené nebezpečenstvo rakoviny kože. Slnečné lúče preto nepodceňujte a radšej sa počas horúčav pred nimi chráňte.


Pravidlo č. 1 – Nezabudnite na krém

K základnej ochrane patrí zdržiavať sa na priamom slnku čo najmenej, najmä okolo poludnia. Vonku treba používať krém s primeraným ochranným faktorom, ktorý obmedzuje pôsobenia UVA aj UVB lúčov. Faktor vyberajte podľa fototypu vašej pokožky, ale aj podnebného pásma. Citlivé časti tváre spravidla potrebujú vyšší ochranný faktor.

Krém nanášajte na pokožku aspoň polhodinu predtým, ako pôjdete na slnko. Ak sa medzitým budete kúpať, po osušení sa natrite znova. Vodoodolný krém totiž neznamená, že sa vo vode nezmyje. Dokáže však krátkodobo zachovať ochranu pred ultrafialovým žiarením aj vo vlhkom prostredí.

Pravidlo č. 2 – Chráňte sa zvnútra

Čo to znamená? Naše telo reaguje na teplo veľmi citlivo. Obzvlášť sa to prejavuje u malých detí. V letných horúčavách mu však môžete pomôcť správnou životosprávou. Dbajte predovšetkým na pravidelný pitný režim, ktorý zabraňuje dehydratácii, a jedzte mnoho ovocia a zeleniny, najmä plody žltej a oranžovej farby, ako sú mrkva, červený melón, červené paradajky, citrusy či papriky.

Pravidlo č. 3 – Zdržujte sa v tieni

Najintenzívnejšie svieti slnko okolo poludnia. Ak je to možné, v kritickej dobe od 11:00 do 15:00 zostaňte radšej doma alebo v tieni. Ak nemáte na terase pergolu, môžete si pomôcť slnečníkom. Avšak, na trhu sú dnes v ponuke aj špeciálne slnečné plachty.

Aké sú ich hlavné výhody?

  • Oproti zastrešenej pergole ich možno umiestniť kdekoľvek v záhrade. Skvelo sa preto hodia napríklad k bazénu.
  • Pôsobia štýlovo – ich dizajn vychádza z návrhu jachtárskych plachiet a na výrobu sa používa high-tech jachtárska textília.
  • Sú ľahké a vzdušné – ideálne pre ľudí, ktorí nechcú k domu pristavovať akúkoľvek ďalšiu konštrukciu a neplánujú tráviť i prechodné jesenné či jarné dni na terase.
  • Na rozdiel od klasických slnečníkov nemajú stredovú tyč, poskytujú tak používateľom neobmedzený priestor bez prekážok.
  • Viaceré slnečné plachty možno otáčať podľa polohy slnka a prispôsobiť tak tieň ktorejkoľvek hodine dňa.

Plachta Corradi Defense

Možno vám trochu pripomína klasický slnečník, v skutočnosti však ide o šikovnú rolovaciu plachtu, ktorá sa zasúva do hriadeľa uprostred. Antikorovú konštrukciu nesie tyč umiestnená v rohu. Plachta sa vyrába v dvoch moduloch; menší má rozmery 2,9 x 2,9 metra, väčší prekryje plochu 3,4 x 3,4 metra.

Slnečnú plachtu možno ovládať manuálne alebo elektricky – pomocou trubkového motora. Inštalovať sa dá na stenu domu, do zeme alebo do podstavca, vďaka čomu bude prenosná. Náročnejší zákazníci si môžu vybrať slnečnú plachtu s integrovaným osvetlením. Plachta je odolná voči vetru zhruba do rýchlosti 50 km/hod, pri silnejšom vetre ju treba zložiť. Práve tento typ plachty je skvelým riešením pre vytvorenie tieňa pri bazéne. Môžete pod ňu umiestniť ležadlo alebo záhradné sedenie.

Slnečné plachty Soliday

Modely slnečných plachiet Soliday sú vyhotovené v rôznych tvaroch. Pri riešení plachty na mieru môže klient uvažovať aj nad atypickými tvarmi. Umiestnenie plachty zvyčajne neobmedzuje ani nerovný terén. Upevniť sa dokonca môže o dom alebo o vyšší plot. Jedinou podmienkou je taký návrh geometrie plachty, aby sa zachovala stabilita celej konštrukcie a správne navíjanie látky na hriadeľ umiestnený v stredovej diagonále.

Tu treba rešpektovať aj kapacitu a silu navíjacích lán. Na druhej strane je rovnako dôležité pohrať sa s výškovým nastavením jednotlivých oporných bodov plachty, aby v priestore pôsobila príjemne a dynamicky a zároveň vytvárala potrebnú „striešku“ alebo sklon. Vďaka tomu je potom odolnejšia voči vetru a zároveň lepšie chráni zatienenú plochu pred zapadajúcim slnkom.

V prípade záujmu môžu klienti dostať meraciu sadu so stĺpmi, ktoré suplujú výškové body plachty, pospájané páskou širokou 2 cm, a to po obvode aj diagonálne. V priebehu niekoľkých dní si tak budúci používateľ môže overiť pohyb slnka po oblohe a určiť výškové nastavenie plachty podľa jeho osobných potrieb. 

Najväčšiu plachtu možno vyhotoviť vo veľkosti až 85 metrov štvorcových v prípade elektrického ovládania. Pri manuálnom ovládaní je maximálna dĺžka hriadeľa 12 metrov. Plachty môžu byť vyhotovené v rôznych farbách, od klasickej bielej, ktorá pôsobí ľahko a dizajnovo, až po extravagantné žlté, červené či zelené, ktoré môžu podčiarknuť celkový vzhľad domu. K najobľúbenejším však patria sivé, antracitové a krémové odtiene, ktoré pôsobia neutrálne a zvyčajne sa ľahšie udržujú.

Samozrejme, treba pamätať na to, že látková slnečná plachta vám nezabezpečí takú silnú UV ochranu ani tepelný komfort ako pergola. Je však vynikajúcou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú originálne a najmä flexibilné riešenie tienenia na záhrade.

Viete, čo je pergola a čo všetko môže byť jej súčasťou?

Viete, čo je pergola a čo všetko môže byť jej súčasťou?

Pergoly sú na rozdiel od altánkov konštrukcie, ktoré sú inštalované k ďalšiemu objektu, spravidla k rodinnému domu alebo k budove hotela či reštaurácie. Zvyčajne prekrývajú terasu, aby používateľom poskytli príjemné útočiskom pred slnkom, dažďom a vetrom. Môžu mať rozličné veľkosti, ale aj veľmi sofistikované doplnky či vnútorné vybavenie.


Ak sa rozhodnete vybudovať si nad terasou pergolu, vo väčšine prípadov nebudete potrebovať ani stavebné povolenie. Bežné pergoly sa totiž zaraďujú do kategórie drobných stavieb – konštrukcií, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe (napríklad rekreačnú) a neovplyvňujú prostredie ani susediace pozemky. Nevyžadujú preto ani súhlas susedov k výstavbe. Podmienkou je, aby išlo o prízemné stavby, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m.

Pergola Algarve Renson

Ohlásenie drobnej stavby

Pre drobné stavby platí takzvaná ohlasovacia povinnosť. Znamená to, že miestnemu stavebnému úradu podáte písomné oznámenie o plánovanej drobnej stavbe. Obsahovať by malo identifikáciu a kontaktné údaje stavebníka (navrhovateľa), list vlastníctva, meno projektanta, jednoduchý situačný výkres, druh a účel stavby, predpokladaný dátum jej ukončenia a spôsob realizácie, či už svojpomocne alebo prostredníctvom zhotoviteľa. Stavebný úrad má následne lehotu 30 dní, aby drobnú stavbu schválil, alebo sa vyjadril, či bude k stavbe nevyhnutné aj stavebné povolenie.

Ako si vybrať pergolu?

Okrem rozpočtu patrí k zásadným kritériám účel pergoly. Čo od nej očakávate? Akú funkciu by mala plniť? Stačí vám jednoduchšie, funkčné a cenovo výhodné riešenie, ktoré bude vyzerať prijateľne na fasáde vášho domu? Alebo kladiete dôraz na dizajn a celkové vybavenie vašej exteriérovej „obývačky“?

Ak ju plánujete využívať takmer celý rok – od jari do neskorej jesene, treba dbať nielen na ochranu pred slnkom, ale aj pred dažďom a vetrom a opatriť ju napríklad integrovanou vodeodolnou clonou alebo ohrievačmi. Tie vám zabezpečia pohodu na terase aj v chladných mesiacoch. Ak chcete pergolu „vyšperkovať“ a doplniť rozličným príslušenstvom, napríklad LED osvetlením či reproduktormi s automatickým ovládaním, treba na to myslieť už vo fáze projektu či výbere pergoly. Fantázii sa medze nekladú, treba len vedieť, čo si chcete a môžete dovoliť.

Od jednoduchej pergoly po zaťahovaciu

Veľkosť pergoly,  resp. plochy, ktorú chcete prekryť, ovplyvňujú viaceré faktory. Rozmery pergoly s látkovou strechou určuje maximálna veľkosť látky, ktorú dokáže zhotoviť výrobná linka. Zastrešenie pergoly vyrobené z jedného kusa látky môže mať maximálnu šírku 12,5 metrov a hĺbku 9 metrov. Veľkosť zastrešenia však možno rozšíriť spájaním viacerých pergol.

Pergoly s lamelovou strechou majú maximálne rozmery 5 x 9 metrov. Aj v tomto prípade sa dajú jednotlivé moduly spájať, vďaka čomu vznikne väčšia plocha prekrytia. Samozrejme, existujú modely, ako napríklad Skye od firmy Renson, ktoré možno montovať aj do otvoru v strope, vybudovaného z betónových prievlakov. Takáto pergola môže mať veľkosť 12 x 4 metre. Jej výhodou je, že lamely možno nielen naklápať, ale aj odhrnúť, čím sa strecha kompletne otvorí. Nevýhodou tohto riešenia je náročnejšia stavebná príprava, ako aj vyššia investícia.

Myslite na nosnosť aj možné znečistenie

Nesmierne dôležitým faktorom je aj miera zaťaženia, ktorú strešná časť pergoly znesie, a to najmä v zime, keď pergolu pokryje snehová prikrývka. Lamelové pergoly sa dajú vyrobiť s maximálnou nosnosťou 160 kg/m2. Pri výbere pergoly však myslite aj na spoľahlivé odvodnenie a pravidelné čistenie – najmä vtedy, ak je pergola umiestnená v tesnej blízkosti stromov. Opadáva z nich lístie, ktoré upcháva odtokový žľab, lemujúci celý obvod strešnej konštrukcie. Pergoly s látkovou strechou majú obvykle jeden veľký žľab vpredu, čistenie je preto o čosi jednoduchšie.

Čím všetkým môže byť pergola vybavená?

Obľúbeným doplnkom pergoly býva osvetlenie. Môže byť zabudované priamo v streche, ale aj v stĺpoch, v obvodovom profile, vo vnútornej i vonkajšej časti konštrukcie pergoly. Okrem funkčného osvetlenia môžete zvoliť aj náladové podsvietenie s premenlivými farebnými RGB „ledkami“.

Na osvetlenie nie je potrebná žiadna príprava, pretože je súčasťou výrobku. Na to však treba myslieť už pri kúpe pergoly. Dodatočné doplnenie pergoly je komplikovanejšie a môže vás vyjsť podstatne drahšie. Ak by ste napríklad mali hotovú látkovú pergolu a následne by ste chceli zabudovať osvetlenie do jej stropnej časti, museli by ste kompletne vymeniť všetky stropné profily. Otvory pre svetlá sa totiž frézujú priamo vo výrobe.

V prípade ozvučenia ide zvyčajne o kombináciu dvoch reproduktorov s technológiou bluetooth. V rámci lamelových pergol bývajú zabudované v obvodovom profile, pergoly s látkovou strechou ich majú skryté v časti, kde je umiestnený motor.

Špeciálnu elektroinštaláciu vyžadujú ohrievače. Keďže majú vysoký príkon – okolo 1 500 až 2 500 W, potrebujú samostatný istič. Majú dokonca väčší odber, ako je kapacita svetelného obvodu. Ak teda počítate s ohrievačom v dodatočnom vybavení pergoly, riešením môže byť trebárs existujúci rozvádzač na záhrade, ktorý s ohrievačom prepojíte samostatným káblom.

Pri výbave pergoly môžete zvoliť aj ďalšie prvky, napríklad zasklenie, ktoré býva rámové alebo bezrámové či dokonca uzamykateľné. Na výrobu sa väčšinou používa kvalitné a odolné kalené sklo. Ak hľadáte bezbariérové riešenie, môžete zvoliť pergolu s vodiacou lištou zabudovanou do podlahy.

Pergolu môžu byť zboku doplnené výsuvnými roletami. Na výber máte medzi viacerými typmi látok; od zatemňujúcich (nepriehľadných) až po transparentné fólie. Vkusným a funkčným typom uzatvorenia pergol sú aj posuvné paravány, ktoré môžu mať fixné alebo naklápateľné lamely.

Nakoniec, ak chcete zvýšiť komfort na terase a máte dom vybavený inteligentnou elektroinštaláciou, môžete všetky súčasti pergoly, ako sú svetlá alebo rolety, ovládať automaticky. Takéto pergoly obsahujú aj senzory na slnko, vietor a dážď.

Vybrať si ideálnu pergolu je v konečnom dôsledku dosť náročné, radi vám preto vyjdeme v ústrety a s voľbou optimálneho či náročného dizajnového riešenia vám radi pomôžeme.

Novinky tieniacej techniky zo Stuttgartu 3. časť

Novinky tieniacej techniky zo Stuttgartu 3. časť

Najväčší veľtrh tieniacej techniky, dverí a brán s názvom R+T, ktorý sa každé tri roky koná v nemeckom Stuttgarte, bol v uplynulom ročníku opäť nabitý inováciami. Výrobcovia sa neustále snažia vylepšovať ochranu interiéru a terás pred slnkom a vytvárať z nich funkčné a originálne prostredie na bývanie. Ponúkame vám výber najlepších prírastkov v sortimente našich dodávateľov.


Medzi slnečnými plachtami už dlhé roky vynikajú riešenia rakúskej značky Soliday. Na veľtrhu predstavila úplne nový typ plachty. Rad X chce zákazníkov osloviť najmä zjednodušeným manuálnym ovládaním, ktoré zabezpečuje špeciálne vyvinutá pružina. Vďaka patentovanému mechanizmu možno vysúvať látku z hriadeľa a zároveň ju šponovať, čo sa doteraz muselo robiť v dvoch samostatných krokoch.

Najnovšie možno aj obdĺžnikovú plachtu ovládať ručne. Soliday tak vyšiel v ústrety klientom, pre ktorých boli plachty s motorickým ovládaním nedostupné, či už z hľadiska ceny alebo samotnej realizácie. O tom, že výrobcovia myslia aj na detaily, svedčia nové farby lán pre sortiment spoločnosti Soliday. Ovládacie lanká možno odteraz zladiť s farbou samotnej plachty.

Rakúsky výrobca slnečných plachiet zároveň návštevníkov zoznámil aj s novou koľajnicou pre exteriérové závesy, ktorá je mimoriadne odolná voči zmenám počasia. Vyrába sa z pozinkovanej ocele a dokáže uniesť aj veľmi ťažký záves. Výrobca tiež ukázal bohatý výber exteriérových závesov. Sú vyrobené z odolných hliníkových vlákien, ktoré odrážajú slnečné lúče a zabraňujú prehrievaniu interiéru či terasy.

Pomyselnou čerešničkou na torte boli riešenia interiérových roliet, ktorými zaujala česká spoločnosť Bematech. Uviedla na trh novú vzorkovnicu a klientom umožňuje potlačiť látky roliet prakticky v akejkoľvek farbe, ale aj obrázkom či ľubovoľným vzorom.

Ako prvá tiež ukázala prekrytie rolety drevenou lištou, vďaka čomu možno dizajn okna s roletou zladiť s celkovým zariadením miestnosti. Aj samotné rolety sa dajú vyrobiť v takej farbe, aby boli s lištou zladené tón v tóne. Navyše, dreveným dekorom sa dá opatriť spodná lišta rolety či bočnica. Tá elegantne zakryje navíjací mechanizmus v prípade, že na prekrytie rolety nepoužijete hornú lištu.

V prípade, že vás zaujala niektorá z noviniek, neváhajte sa na nás obrátiť. Radi pre vás nájdeme riešenie na mieru, s ktorým budete spokojní dlhé roky.

 

 

Novinky tieniacej techniky zo Stuttgartu 2. časť

Novinky tieniacej techniky zo Stuttgartu 2. časť

Najväčší veľtrh tieniacej techniky, dverí a brán s názvom R+T, ktorý sa každé tri roky koná v nemeckom Stuttgarte, bol v uplynulom ročníku opäť nabitý inováciami. Výrobcovia sa neustále snažia vylepšovať ochranu interiéru a terás pred slnkom a vytvárať z nich funkčné a originálne prostredie na bývanie. Ponúkame vám výber najlepších prírastkov v sortimente našich dodávateľov.


Samostatnú kapitolu na veľtrhu tvorili screenové rolety, ktoré slúžia jednak ako ochrana terasy či interiéru pred slnečnými lúčmi, a teda aj proti prehrievaniu, jednak strážia súkromie majiteľov. Sú totiž vyrobené tak, aby poskytovali nerušený výhľad smerom von, zatiaľ čo zvonku pôsobia ako clona. Firma Renson predstavila screenovú roletu s originálnou potlačou. Vďaka špeciálnej technológii možno screeny doplniť rôznymi motívmi, ale aj fotografiou či reklamou.

Know-how renomovaného výrobcu umožňuje vyrobiť aj neštandardne vysoké screenové rolety, ktoré si však zachovávajú stály tvar aj pevnosť. Ich názov Fixscreen Minimal napovedá, že majú minimálny vplyv na architektúru objektu. Všetko, vrátane boxu, bočných vodiacich líšt aj samotnej látky je integrované tak, aby pôsobilo minimalisticky a vytváralo jednoliaty celok bez rušivých prvkov.

Medzi riešeniami firmy Renson vyniká aj systém Panovista, ktorý je jediný svojho druhu na trhu. Ide o screenovú roletu do rohového okna s bezrámovým riešením zasklenia. Roletu možno vysúvať bez toho, aby boli v rohovej časti viditeľné akékoľvek mechanické prvky, napríklad vodiaca lišta. Okno tak pôsobí kompaktne a čisto.

Firma Corradi pre zmenu prišla s osvetlením screenovej rolety, ktoré je osadené v dolnej línii boxu. LED pásik totiž funguje podobne ako slnečné svetlo – látku screenovej rolety robí nepriehľadnou, takže zachováva súkromie ľudí na terase.

V segmente markíz priniesla zaujímavú novinku spoločnosť Climax. Vyvinula nový typ markízy s dvojitým ramenom, ktorá je vlastne „markízou v markíze“. Má výsuvný volán, ktorým možno rozšíriť tieniacu plochu nad rámec štandardnej šírky markízy a zároveň zabezpečiť väčší sklon tienenia. Je ideálnou voľbou pre terasy, ktoré osvetľuje zapadajúce slnko. Vďaka pevným lanám je výsuvný volán odolný aj voči vetru.

Novinky tieniacej techniky zo Stuttgartu 1. časť

Novinky tieniacej techniky zo Stuttgartu 1. časť

Najväčší veľtrh tieniacej techniky, dverí a brán s názvom R+T, ktorý sa každé tri roky koná v nemeckom Stuttgarte, bol v uplynulom ročníku opäť nabitý inováciami. Výrobcovia sa neustále snažia vylepšovať ochranu interiéru a terás pred slnkom a vytvárať z nich funkčné a originálne prostredie na bývanie. Ponúkame vám výber najlepších prírastkov v sortimente našich dodávateľov.


Spoločnosť Climax príjemne prekvapila novou pergolou Espacio s integrovaným screenom a zafrézovanými svetlami. Vďaka skrytým skrutkám môžu vyniknúť jej hladké línie. Väčšia šírka lamiel 30 cm zasa prispieva k tomu, že zastrešenie po ich odklopení pôsobí vzdušnejšie a priestor sa zároveň rýchlejšie vyvetrá. Pergola má prepracovaný systém odvodu dažďovej vody, schovaný do jednej zo stĺpov.

Dôležitý medzník vo vývoji predstavuje aj posuvná lamelová strecha od spoločnosti Renson, ktorá ju štyri roky testovala, kým ju uviedla do predaja. Výsledok však stojí za to. Umožňuje postaviť oproti sebe dve motorické strechy, ktoré pri šírke 4 metre dosahujú maximálnu dĺžku prekrytia až 12 metrov. Celá posuvná lamelová strecha je pritom bezproblémovo odvodnená v jednom mieste.

Talianska spoločnosť Corradi, ktorá je expertom na pergoly, najnovšie zaujala pôsobivým zabudovaným osvetlením v pergole Millenium Celeb, ktorá vznikla pri príležitosti 40. výročia spoločnosti. Medzi dva hliníkové profily totiž osadila LED pásiky zakryté transparentným polykarbonátom. LED osvetlenie môže byť zabudované v rôznych častiach pergoly, z vnútornej i vonkajšej strany, na bočných stojkách, ale aj v horizontálnych trámoch, lamelách či nad vstupom na terasu. Ak však nechcete podsvietenie pergoly, môžete si vybrať imitáciu dreva. Tá vynikne v prípade, že zvolíte svetlú konštrukciu pergoly.

 

Bočné posuvné panely a trojuholníkové výplne pergoly pod zastrešením môžu byť vyrobené z priehľadného polykarbonátu, ktorý pôsobí ako sklo, je však ľahší a možno ho osadiť aj vo väčších rozmeroch.

Raritou firmy Corradi je už niekoľko rokov patentovaná technológia pohyblivého predného žľabu, ktorý zachádza do vodiacej lišty a zabezpečuje bezproblémové odvodnenie zastrešenia pergoly. Keď sa strecha vysunie, zostanú vpredu iba bočné stojky bez akýchkoľvek viditeľných rúr odvodnenia. Praktické sú aj posuvné paravany, ktoré majú bežce v koľajniciach opatrené pružinkou. Vďaka tomu dokážu prekonať aj rôzne nerovnosti a dvere sa pohybujú veľmi ľahko.

Ak potrebujete vyriešiť strešné tienenie existujúcej pergoly a hľadáte nenáročné a cenovo dostupné riešenie, možno vás osloví nový systém Raffsegel od firmy Soliday. Ide o výsuvnú slnečnú plachtu, ktorú možno v požadovaných rozmeroch osadiť do akejkoľvek pergoly – drevenej či hliníkovej. Maximálna veľkosť riešenia je 6 x 10 metrov. Prednosťou systému je aj vyspádovanie, ktoré sa stará o odtekanie dažďovej vody.

Pripravte vonkajšie žalúzie na leto

Pripravte vonkajšie žalúzie na leto

Jarné práce sa netýkajú iba interiéru či záhrady. Prvé slnečné dni môžete využiť aj na údržbu exteriéru vášho domu, vrátane vonkajších žalúzií. Poradíme vám, ako na to.


Vonkajšie žalúzie z nášho portfólia sú vo všeobecnosti považované za bezúdržbové. To znamená, že vám poslúžia dlhé roky bez toho, aby vyžadovali špeciálnu starostlivosť. Všetky súčasti tieniaceho systému sú vyrobené z kvalitných a trvanlivých materiálov, odolávajúcich rôznemu počasiu aj námahe pri bežnom používaní. Kazovosť produktov od overených výrobcov a reklamácie sú skôr výnimkou. Napriek tomu treba vonkajšie žalúzie pravidelne kontrolovať a čistiť, ideálne dvakrát ročne – po zime a po lete.

S námrazou opatrne

Pre vonkajšie žalúzie predstavuje zimné obdobie zaťažkávaciu skúšku. Lamely môže pokryť sneh či mrznúci dážď. Nízke teploty dokonca spôsobujú vytvorenie námrazy vo vodiacich lištách, medzi spodnými lamelami a parapetom, prípadne medzi samotnými lamelami. V tom prípade sa neodporúča so žalúziami manipulovať, pretože by mohlo dôjsť k ich poškodeniu.

Ak chcete námrazu z lamiel vonkajších žalúzií odstrániť, snažte sa to urobiť veľmi opatrne. Najlepšie je však počkať, kým sa ľadová vrstva prirodzene neuvoľní.

Skontrolujte funkčnosť

Po zime treba skontrolovať celkový technický stav vonkajších žalúzií. Prezrite si dráhy vodiacich líšt, či nie sú zanesené od hrubých nečistôt, hmyzu alebo iných drobných predmetov. Zároveň si overte, či sa lamely správne naklápajú.

Ak zaregistrujete problém s naklápaním, môže byť porušený takzvaný rebríček – šnúrka vedená prednou a zadnou časťou žalúzie, ktorá umožňuje polohovanie lamiel. Kvalitné rebríčky sú dnes vystužené aramidovými vláknami (kevlarom), vďaka čomu sú maximálne pevné a odolné, k problémom teda dochádza výnimočne.

Počujete zvláštne zvuky?

Ďalej by mala nasledovať vizuálna kontrola šikmého chodu žalúzií. Pohyb smerom nahor a nadol zabezpečujú pásky. Tie sa vplyvom zvýšenej námahy alebo nesprávnym používaním môžu roztrhnúť a znemožniť vertikálny chod vášho tieniaceho systému. Vtedy treba prestať žalúzie používať a kontaktovať predajcu. Rovnako to platí v prípade, ak by ste zaznamenali akékoľvek problémy s navíjačmi alebo motorom, napríklad hučanie, pískanie alebo nepríjemné rezonovanie.

Čistota pol života aj pre žalúzie

K dôležitým krokom jarnej údržby vášho exteriérového tienenia patrí samotné čistenie. Lamely sa zvyknú po zime zaniesť prachom, nečistotami, ale aj peľom či lístím, ktoré ste nestihli odstrániť na konci jesene. Hrubá špina či rôzne čiastočky môžu lamely poškriabať alebo inak poškodiť, preto treba všetky nečistoty odstrániť.

Ako na to?

V ideálnom prípade si môžete na čistenie vonkajších žalúzií objednať špecializovanú firmu. Ak na to nemáte rozpočet, môžete sa o údržbu postarať aj sami:

  • Lamely nastavte do vodorovnej polohy alebo malého sklonu.
  • Ak používate rebrík, nikdy ho neopierajte o žalúzie.
  • Vonkajšie žalúzie je najlepšie čistiť ručne, ideálne lamelu po lamele, a to plynulým ťahom jedným smerom. Takto zabránite tomu, aby sa špina roznášala po celej ploche.
  • Môžete použiť handru alebo mäkkú špongiu navlhčenú vo vode s troškou mydla alebo jemného saponátu. Voda by nemala mať viac ako 40 °C.
  • Úplne zabudnite na chemické a abrazívne čistiace prostriedky, ako sú riedidlá či rozpúšťadlá. Na povrch lamiel môžu pôsobiť agresívne.
  • Ak sú lamely silnejšie znečistené, nalejte vodu s obsahom saponátu do rozprašovača a opatrne ho aplikujte na žalúzie. Nechajte roztok chvíľku pôsobiť a následne špinu zotrite. Zabráňte však tomu, aby roztok na žalúziách zaschol.
  • Neodporúčame využívať „wapky“ – vysokotlakové čističe dokážu poškodiť lamely alebo spoje a navyše riskujete, že pod silným tlakom spláchnu špinu na parapet alebo na plochu terasy. V horšom prípade zanesú aj fasádu v okolí okna či zasklenej plochy. Treba si uvedomiť, že žalúzie môžu byť po polroku naozaj silno znečistené.
  • Okrem lamiel a parapetu nezabudnite vyčistiť aj vodiace lišty.
  • Očistené vonkajšie žalúzie nechajte prirodzene doschnúť.

Tip na záver

Znečistenému vzhľadu žalúzií môžete čiastočne predísť aj výberom vhodnej farby lamiel. Vo všeobecnosti platí, že tmavé a biele odtiene sú háklivejšie a špinu na nich vidieť oveľa rýchlejšie. Naopak, neutrálne svetlé odtiene a povrchové úpravy so štruktúrou či metalickou lesklou úpravou, dokážu znečistenie ľahšie „zakamuflovať“. Napriek tomu platí, že čisteniu treba venovať náležitú pozornosť, pretože pomáha udržiavať váš tieniaci systém v dobrom stave.

!-- Ybug code start (https://ybug.io)