Ako na údržbu vonkajších tieniacich prvkov

Vo všeobecnosti vonkajšie tienenie nepotrebuje zvláštnu údržbu, no drobné úpravy predĺžia ich životnosť a bezchybný vzhľad. Zväčša ide len o čistenie, väčšie zásahy zverte do rúk servisnému technikovi. 

Vhodné podmienky

Ak chcete, aby vám vonkajšie tienenie vydržalo funkčné čo najdlhšie, používajte ich v podmienkach, do ktorých sú určené. Týka sa to najmä dažďa a vetra. Silnému vetru najviac odolávajú screenové rolety, markízu je potrebné stiahnuť už pri jemnom vetre s rýchlosťou nad 6 - 12 km/h. Vonkajším žalúziám, slnolamom a roletám dážď nevadí, markíza pri vhodnom sklone znesie len jemný dážď. Špecifické podmienky by ste mali vziať do úvahy už pri plánovaní vonkajšieho tienenia. 

 

A ako je to s ďalšou údržbou?

Vonkajšie žalúzie

Na čistenie vonkajších žalúzii postačí mäkká špongia a bežný saponát. Plynulým pohybom utrite lamelu po lamele, skontrolujte textilné rebríky, či nie sú roztrhnuté. Pri čistení skontrolujte vodiace lišty, odstráňte zvyšky hmyzu, prach a kamienky. Aj pri silnom znečistení sa vyhnite rozpúšťadlám, abrazívnym práškom a striekaniu vody pod tlakom. Niektorí výrobcovia odporúčajú opláchnuť žalúzie prúdom vody, tu však riskujete znečistenie fasády okolo okien. 

Ak na vašom pozemku ešte prebiehajú stavebné práce alebo terénne úpravy, je lepšie znečisteniu sa vyhnúť prekrytím žalúzií najmä pri veľkej prašnosti a odskakujúcich kamienkoch 

vonkajsie-zaluzie-cierne-na-dome

Screenové rolety

Látka roliet je prispôsobená na vonkajšie použitie, preto tiež väčšiu údržbu nevyžaduje. Ideálne je čistiť rolety dvakrát ročne, intervaly čistenia prispôsobte prašnosti prostredia a peľovej sezóne. Hrubšie nečistoty odstránite jemnou kefkou, pri mokrom čistení použite mydlovú vodu a mäkkú špongiu. Rolety zrolujte až po vyschnutí, aby nedošlo k zaplesniveniu či namŕzaniu látky. Vyhnite sa čisteniu ostrými predmetmi, drsným kartáčom a agresívnej chémii. 

dieti-za-screenovymi-zaluziemi

Markízy

Aby ste sa vyhli fľakatej a zaplesnivenej látke markízy, je dôležité, aby bola zvinutá látka suchá. Ak ju predsa len zviniete mokrú, pri priaznivom počasí bez dažďa a prudkého vetra ju nechajte čo najskôr vyschnúť. Pri mokrom čistení použite mydlový roztok a mäkkú špongiu. Z času na čas prospeje, ak prach zmyje jemný dážď. Buďte opatrní pri prudkom daždi, zabráňte, aby sa na látke nahromadilo veľké množstvo vody. Veľká hmotnosť môže poškodiť ramená a mechanizmus markízy. 

markiza-v-horach

Slnolamy

Slnolamy sú prakticky nezničiteľné. Pri pravidelnom čistení venujte výrobcom odporúčané intervaly kontroly skrutkových spojov

hnedy-fasadny-slnolam

Aké vonkajšie tienenie využívate vy? Pre ďalšie praktické tipy sledujte náš blog, alebo kontaktujte špecialistov pre exteriéry

!-- Ybug code start (https://ybug.io)